Нормално е след Великден да Ви е останал козунак. Хапнали сте толкова, че вече не искате да го ядете с варени яйца или кисело мляко..., затова го направете на тарт ... с шоколад и си го сервирайте със сладолед!
Необходими продукти:
4 с.л. захар Демерара
2 козунака или панетоне
300 мл сладкарска сметана
300 мл прясно мляко
125 гр масло
1 ч.л. ванилов екстракт / рецепта можете да намерите тук /
5 яйца
100 гр кафява захар
60 гр черен шоколад
60 гр сладко от кайсии / рецепта можете да намерите тук /
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
На дъното на форма за тарт поръсете 2 с.л. от захарта Демерара.
Нарежете козунаците на филийки и покрийте с тях дъното и стените на формата.
В касерола сложете сметаната, прясното мляко и маслото и затоплете, докато маслото се разтопи. Добавете ванилията.
Отделно разбийте с миксер или на ръка с кухненска тел яйцата и захарта, докато захарта се разтопи. Постепенно прибавете топлата млечна смес. Прибавяйте постепенно, за да не получите варени яйца.
Излейте 1/3 от сместта върху подредения във формата козунак и изчакайте да попие. В останалата смес накиснете останалия козунак. Във формата с поелия сместта козунак прибавете тук-там парченца шоколад и сладко от кайсии и отгоре наредете още един пласт козунак. Отново сложете шоколад и сладко и редувайте така продуктите, докато свършат. Накрая излейте останата смес отгоре и поръсете с 2 с.л. захар Демерара.
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20-25 минути или до готовност.
Сервирайте тарта топъл, по желание с ванилов сладолед или бита сметана.
0 коментара:
Публикуване на коментар