Захранването - кога и как да започнем

Със сигурност вече сте разбрали, че всичко, което прави бебето Ви за първи път, е събитие, което Ви носи много радост и вълнение. Едно от най-вълнуващите събития през първата годинка на детето е първото предлагане на твърда храна или захранването.
Захранването представлява включване в менюто на бебето храна, различна от кърма и мляко за кърмачета. Световната здравна организация, УНИЦЕФ, както и международни експерти по детското хранене препоръчват захранването да започне не по-рано от 6-тия месец. Затова не бързайте, колкото и да Ви се иска! Ранното захранване крие рискове от развитие на алергии и натоварва незрялата храносмилателна система на детето. До 6-тия месец кърмата осигурява на бебешкия организъм всички нужни хранителни вещества, витамини, микроелементи и желязо. Дори и да дохранвате или изцяло да давате адаптирано мляко, е по-добре, отколкото да прибързвате със захранването.
Когато започвате захранването, детето трябва да е здраво. Това ще Ви помогне да разберете дали новата храна се възприема добре. Започнете с едно хранене на ден, за предпочитане обедното, за да може да реагирате, ако се получи нежелана реакция от новия продукт. Дайте само 2-3 лъжички и продължете да увеличавате с една лъжичка всеки ден, докато стигнете до цяла порция за около 10 дни. Следете детето си за необичайни реакции като раздразнителност, сънливост, диария, запек, повръщане, обриви и други. Ако забележите нещо тревожно, прекратете захранването със съответната храна, изчакайте симптомите да отшумят и опитайте с друга храна. Изчакайте поне два месеца преди да предложите отново заподрозряната храна и внимавайте дали симптомите ще се появят отново.  
След първия месец можете да започнете да предлагате смес от въведените вече храни, преминавайки към по-комплексни хранения. Можете да предлагате и новите храни в комбинация с вече въведени такива. Така след като сте въвели определен брой нови храни, е важно да започнете да ги редувате и комбинирате, за да осигурите богато и разнообразно меню.
След първите 2 месеца от захранването можете да включите и второ хранене, като най-подходяща за целта е закуската. В периода между 6 и 9 месец постепенно увеличете храненията с твърда храна на три на ден, а след това между отделните хранения можете да добавите и леки закуски от плодове, зеленчуци на пара и смутита. Нормално е в периода между 1 и 2 годинки твърдата храна постепенно да се превърне в основна на Вашето бебе.
Помнете, че след захранването ще има дни, в които детето Ви ще проявява по-голям апетит, а в други ще отказва храна. Това не трябва да Ви притеснява! Децата минават през различни периоди и е нормално апетътът им да е различен всеки ден. Никога не ги насилвайте да ядат повече, отколкото желаят! Ако детето е жизнено, ако расте, развива се и качва килограми в нормата за вързастта си, значи приема достатъчно храна.

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino