Подходящи първи храни ( от 6 до 12 месеца )

У нас е разпространена погрешна практика за стартиране на захранването с плодови сокове още от втория месец. Това е едно много остаряло схващане, което изобщо не е подходящо за малкото бебе.
Първо, при правенето на плодов сок се отстраняват всички фибри от плодовете и това, което остава, е концентрирана течна захар. Освен, че дразни деликатната храносмилателна система на бебето, тази захар създава изкуствено чувство за ситост. След като пие сладкия сок, бебето ще откаже да приеме друга, богата на хранотелни вещества храна.
Второ, към захарта се привиква. Когато бебетата свикнат отрано със сладките храни, те са по-предразположени към злоядство по-късно и дори след прохождането продължават да предпочитат сладкиши и тестени изделия пред полезните за тях зеленчуци, пълнозърнести култури, бобови и животински продукти.
Затова моята препоръка, както и на Световната здравна организация, е до шестия месец на бебето да не бързате с захранването, както и да отложите сладките храни, колкото се може по-напред във времето.
Подходящи първи храни за Вашето бебе са зеленчуците морков, тиква, картоф, тиквичка и пащърнак. Продуктите трябва да са преминали някаква термична обработка, като най-подходящо е приготвянето на пара и разбира се пюрирани.
След като сте предложили първите зеленчуци и сте започнали да ги комбинирате и редувате, може да прибавите в менюто и някои плодове – ябълка, банан, круша, авокадо, манго, нектарина, синя слива. Тях също можете да приготвяте на пара, с изключение на банана и авокадото, тях можете да давате директно. Авокадото е богато на полезни мазнини и съдържа ензима липаза, който улеснява храносмилането. Бананът също е богат на този ензим и не натоварва храносмилателната система на бебето. Избирайте добре узрели плодове, дори с кафеви петна по кората – те са най-лесно смилаеми.
В  периода между 7 и 8 месец е времето да добавите към менюто на бебето храни, богати на калций, магнезий, желязо, селен и витамините А, Д и К. Това означава, че можете да предложите първите безглутенови зърнени храни – елда, киноа и просо, както и първите животински продукти, като риба и пиле ( под формата на пюре, разбира се ), също и яйчен жълтък.
Ако по някаква причина не искате да давате месо на бебето, то не му спестявайте яйчния желтък, за да избегнете евентуален дефицит на желязо и цинк. Разбира се, включете го, ако Ви няма проявени алергични реакции и в семейството нямате членове с алергии. Започнете с количество колкото грахово зърно и постепенно увеличавайте до четвъртинка, половинка и цял жълтък. Наблюдавайте детето за нежелани реакции. Ако няма такива, давайте жълтък 2-3 седмично. По възможност избирайте домашни, пресни и органични яйца, защото те съдържат по-нисък хранителен холестерол и по-високи количества омега-3.
В периода между 8 и 9 месец можете да добавите нови зеленчуци и плодове, нови безглутенови зърнени храни, заешко, както и кисело мляко и кефир.
В периода между 10 и 12 месец е важно да наблегнете на храни, които помагат на бебето Ви да расте. Много е важно в основното хранене, което в повечето случай е обядът, да има качествен белтък. Редувайте животински протеини с растителни, тоест един ден давайте месно пюре, а на другия – зеленчуково. В този период може да предложите и някои бобови култури, като белена червена леща, белен нахут, боб адзуки.
До навършване на една годинка детето Ви следва да е опитало голям брой зеленчуци и плодове, безглутенови и бобови култури, яйца, млечни продукти ( с изключение на прясно мляко ), риба и месо.

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino