Що е то Целиакия или непоносимост към глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата и другите житни растения като овес, ечемик, ръж и камут (вид едра твърда пшеница). При генетично предразположени хора от всяка възраст приемането дори на малки количества храни, съдържащи глутен, отключва имунна реакция в тънките черва и причинява хронично възпаление. То на свой ред може да доведе до изчезването на чревните влакънца. Този процес се придружава от поредица симптоми, които са различни при различните хора. Непоносимостта към глутен се нарича целиакия.
Целиакията има генетичен компонент и се демонстрира с факта, че има тенденция да се среща фамилно. Родственици на болни от целиакия страдат приблизително десет пъти по-често от останалото население. Въпреки това не всички от многото гени, които допринасят за наследственото предразположение, са известни.
Типичната форма на целиакия започва рано, обикновено до няколко месеца след началото на захранването на кърмачето, със симптоми на чревна малабсорбция: хронична диария, забавяне на растежа, загуба на апетит, повръщане и подуване на корема („голям корем”).
 Атипичните форми на целиакия се проявяват късно, с преобладаване на симптоми извън храносмилателния тракт, като желязо дефицитна анемия, увеличение на чернодробните трансаминази, повтарящи се коремни болки, хипоплазия на зъбния емайл, херпетиформен дерматит или нисък ръст при деца на училищна възраст.
Тихите форми на целиакия се диагностицират случайно при преглед на видимо здрави хора.  Много от случаите са тихи само привидно; след като се започне лечение, лицата отбелязват рязко подобрение по отношение на психологическото и физическо благополучие.
Дори и да страдате от целиакия, няма причина за безпокойство. Въпреки че се налага да се спазват някои правила, животът на болния от целиакия може да бъде интензивен и щастлив. Не е нужно да правите компромиси с качеството си на живот.
Строга диета без глутен сега е единственото ефикасно лечение, което гарантира на болните от целиакия отлично правилно храносмилане, характеризиращо се с изчезване на клиничните симптоми - всички храни, съдържащи житни производни, включително и от по-малко известните разновидности, трябва да бъдат изключени от хранителния режим. Изключително важно е да се запомни, че дори малки количества глутен могат да навредят. Трябва да се обърне особено внимание на съставките на обичайните храни на пазара, тъй като следи от глутен може да присъстват в различни продукти.  За улеснение на идентификацията им тези продукти носят символа зачеркнат с кръст житен стрък, белег, който гарантира отсъствието на глутен.
Безопасни храни или храни без глутен - Съществуват много храни, които не съдържат глутен, и могат да бъдат консумирани без ограничение. Те включват ориз; царевица, различни видове растения, съдържащи скорбяла като картофи, бобови растения, елда, маниока, тапиока и кестени; мляко и млечни продукти; месо; риба; яйца; растителни мазнини; зеленчуци и плодове. В допълнение съществува широк набор от обработени храни (включително хляб, макаронени изделия, бисквити и тестени храни), които се доставят специално за хранителните нужди на болните от целиакия.
Рискови храни - Някои храни могат да се консумират само след като сме се уверили, че не съдържат глутен. Дори и тогава те не бива да се приемат за 100% безопасни: въпреки че глутен може да не фигурира в списъка на съставките, то по време на процеса на производство може да е настъпило известно заразяване. В рисковите храни се включват готовите супи, сосове, соевия сос, смесените подправки за месо, захарни изделия и бонбони, сладолед, нишесте, малтодекстрин, глюкозен сироп и малц.
Забранени храни - Храните, които трябва да бъдат напълно изключени, са всички, които съдържат производни на житото, и някои други житни растения като ечемик и ръж и овес.

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino