Неподходящи храни за Вашето бебе

Храните, с които е добре да изчакате, могат да се разделят в три групи – храни алергени, опасни храни и нездравословни храни.
Храни алергени:
Храните, които всички представят като алергени и съветват да не се дават до навършване на една годинка, са фъстъци, мед, шоколад, яйчен белтък и ракообразни. Добре е да се избягват също така домати, цитрусови плодове, царевица, мъхести и семкови плодове. В случаите на семейна обремененост с алергии,  трябва да се избягват глутеновите храни пшеница, ръж, овес, както и казаин-съдържащите краве мляко, сирене и млечни продукти. В повечето случаи децата приемат добре киселото мляко, в което казаинът е частично смлян от пробиотичните бактерии, козето сирене и гхи. Продуктът, който е добре да избягвате във всички случаи, е прясното краве мляко.То е  обявено за алерген номер едно при бебетата, а и до днес не са напълно доказани неговите хранителни ползи.
Опасни храни:
За опасни храни се смятат дребни и твърди храни, с които бебето лесно може да се задави, като ядки, семена, цели бобови зърна, цели гроздови зърна и други.
Всички потенциално опасни храни следва да бъдат смлени или пюрирани.
Нездравословни храни:
Списъкът с нездравословни храни за бебета, а и за деца, е много дълъг. Това са всички сладки неща, като вафли, бисквити, бонбони, шоколади, какао. Също така продукти, съдържащи сол, натриев глутамат, маргарин и газирани напитки. Сокове в кутийки, сухари, бебешки бисквитки, хрупкави зърнени закуски  също влизат в списъка с нездравословите за Вашето бебе храни.
Много по-добре е да дадете на детето си да хапва плод или зеленчук, както и сами да му приготвите някое лакомство, отколкото да яде каквито и да било готови изделия, съдържащи набухватели, емулгатори, растителни мазнини и какви ли още не неподходящи за едно бебе съставки.

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino