Конфитюр от кайсии


    Конфитюрът от кайсии е нещо, което преоткрих наскоро, щом разбрах какво широко приложение има в сладкарството ( а не само за мазане на палачинки ). Можете да го използвате като глазура на чийзкейк, да го намажете между пластовете на торта или сладкиш, да напълните дребни сладки, кроасани, кифлички, пасти, както и кексчета и мъфини, с него можете да овкусите глазура, да го използвате на тънък слой, за да придадете блясък на кекс, охлювчета...и какво ли още не. Изключително приложение с много малко усилие. 
    В рецептата ще Ви изненадат добавянето на ядките от костилките на кайсиите и затоплянето на захарта във фурна. Това всъщност са тайни трикчета, които прилагат френските майстори, за да придадат още по подчертан и изискан вкус на този конфитюр. Съветвам Ви да опитате и няма да съжелявате.

Необходими продукти за 7-8 бурканчета по 240 - 250 мл

2 кг кайсии
5-6 бр костилки от кайсии
1150 гр захар
1/2 ч.ч. вода 
сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете кайсиите от костилките и заделете 5-6 бр от тях. Счукайте ги и извадете ядките. Оставете настрана.
Ако желаете, можете да загреете захарта във фурната преди да я добавите към плодовете на котлона. За целта загрейте фурната на 200 градуса. Сложете захарта в голяма тава и поставете в предварително загрятата фурна. Изключете фурната и оставете захарта да се стопли за 15 минути, като разбърквате от време на време.
Нарежете почистените кайсии на малки парченца и поставете в голяма тенджера. Добавете почистените ядки от костилките, както и захарта ( стоплена във фурната или не ) и водата. Включете котлона на средна степен и изчакайте сместта да заври. Когато това стане, намалете огъня и варете 30-40 минути или до готовност - когато капнете капка от конфитюра върху порцеланова чиния, тя трябва да запази формата си и да не се разтича. Това е моментът да добавите сока от лимон. 
Стерилизирайте или просто измийте с вряла вода и веро бурканчетата и капачките им и оставете леко да се изцедят. Напълнете ги с все още врелия конфитюр, почистете върха на бурканчетата, затворете плътно и обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino