Домашен екстракт - ванилия, мента, лимон и портокал

   Всеки, които приготвя печива, знае, че в рецептите се използват различни видове екстракт ( най-вече ванилия ). Говоря за екстракт, а не за онези евтини есенции, които може да намерите във всеки магазин, които само развалят вкуса и уханието на печивото. И сега ще си кажете: " Да, къде да ти търся екстракт?" При добро желание можете да си намерите качествен продукт, но ще ви струва не малко и след време ще трябва да си купите пак. Точно затова аз съм насреща, за да Ви дам идея как да си направите най-често използваните видове екстракт и не само да подобрите качеството на печивата си, но и никога повече да не Ви се наложи да си купувате тази съставка. Питате се "как така"? Еми много просто - щом веднъж си приготвите даден екстракт, нужно е само да добавяте течност в шишенцето и така то никога няма да свърши. Гениално, нали? И Ви е нужно само малко водка ...



Необходими продукти и начин на приготвяне за едно 30-40 мл шишенце:



 
Ванилов екстракт:
 
1 бр 30-40 мл шишенце
1-2 бр шушулка ванилия
водка
 
Разрежете ваниловата шушулка на две, разтворете всяка част и с помощта на нощ внимателно изтържете семенцата ванилия от вътрешността. Сложете ги в шишенце. Сложете и самата шушулка и напълнете шишенцето почти до горе с водка. Затворете добре капачката и съхранявайте на хладно и сухо място, като на няколко дни разклащате шишенцето. След около месец ще имате ароматен и истински ванилов екстракт. 
След време течността ще потъмнее, което е нормално и означава, че нещата се получават правилно. 
Когато течността започне да привършва, просто допълнете отново с водка, разклатете и оставете за няколко дни преди да използвате отново.  
 


Ментов екстракт:
 
1 бр 30-40 мл шишенце
1/2 ч.ч. прясна мента
водка
 
Сложете листата мента в шишенцето. Ако е необходимо използвайте шишче или клечка за зъби, за да го напълните добре. Добавете водка почти до горе и затворете добре. Съхранявайте на хладно и сухо място, като на няколко дни разклащате шишенцето. След месец ще имате ароматен и истински ментов екстракт. 
Когато течността започне да привършва, просто допълнете отново с водка, разклатете и оставете за няколко дни преди да използвате отново.  
След време листата мента и течността потъмняват, което е нормално, но имайте предвид, че ако листата Ви се струват твърде черни, можете да ги извадите за всеки случай.
 


Екстракт от лимон:

1 бр 30-40 мл шишенце
кората от 1 лимон ( хубаво е да е био )
водка

Обелете кората на лимона, като внимавате да няма от бялата част, която горчи и ще развали екстракта Ви. Сложете кората в шишенцето и напълнете почти до горе с водка. Съхранявайте на хладно и сухо място, като на няколко дни разклащате шишенцето. След месец ще имате ароматен и истински екстракт от лимон. 
След време течността ще потъмнее, което е нормално и означава, че нещата се получават правилно.
Когато течността започне да привършва, просто допълнете отново с водка, разклатете и оставете за няколко дни преди да използвате отново.  
 


Eкстракт от портокал:

1 бр 30-40 мл шишенце
кората от 1 портокал
водка

Обелете кората на портокала, като внимавате да няма от бялата част, която горчи и ще развали екстракта Ви. Сложете кората в шишенцето и напълнете почти до горе с водка. Съхранявайте на хладно и сухо място, като на няколко дни разклащате шишенцето. След месец ще имате ароматен и истински екстракт от портокал. 
След време течността ще потъмнее, което е нормално и означава, че нещата се получават правилно.
Когато течността започне да привършва, просто допълнете отново с водка, разклатете и оставете за няколко дни преди да използвате отново.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino