В последните години Нисковъглехидратната диета се превърна в много популярен начин за сваляне на килограми, както и в начин на здравословно хранене. Особено подходяща е за хора, които искат да отслабнат или просто да се хранят правилно, но без да се лишават от любимите си месо и млечни продукти. Тази диета е лесна за спазване, тъй като не изисква безброй ограничения и лишения и въпреки това има видими резултати.
По своята същност Нисковъглехидратната диета е хранене с ниско съдържание на въглехидрати (зърнени храни, както и някои плодове и зеленчуци ) и повишена консумация на протеини ( месо, риба, нискомаслени млечни продукти), като резултат тялото изгаря натрупаните мазнини и запазва мускулната маса. Важно е да се каже, че въглехидратите трябва да съставляват 20% от дневния калориен прием и не бива да се изключват напълно.
Нисковъглехидратната диета е особено подходяща за хора, страдащи от диабет, Паркинсон, епилепсия, Алцхаймер, както и за активни спортисти ( маратонци, колоездачи и бодибилдъри ). Противопоказна е за: бременни и кърмачки; деца, юноши и възрастни; хора, страдащи от стомашно-чревни, сърдечно-съдови заболявания, както и от Подагра.
По своята същност Нисковъглехидратната диета е хранене с ниско съдържание на въглехидрати (зърнени храни, както и някои плодове и зеленчуци ) и повишена консумация на протеини ( месо, риба, нискомаслени млечни продукти), като резултат тялото изгаря натрупаните мазнини и запазва мускулната маса. Важно е да се каже, че въглехидратите трябва да съставляват 20% от дневния калориен прием и не бива да се изключват напълно.
Нисковъглехидратната диета е особено подходяща за хора, страдащи от диабет, Паркинсон, епилепсия, Алцхаймер, както и за активни спортисти ( маратонци, колоездачи и бодибилдъри ). Противопоказна е за: бременни и кърмачки; деца, юноши и възрастни; хора, страдащи от стомашно-чревни, сърдечно-съдови заболявания, както и от Подагра.
Позволени храни по време на Нисковъглехидратната диета са:
- месо и субпродукти ( всички видове - телешко, пилешко, пуешко, свинско, агнешко, заешко, дивечово )
- риба и морски дарове ( всички видове, избягва се само паниране )
- яйца ( всички видове, като могат да бъдат приготвени по вякакъв начин - ва пържени, на омлет )
- мляко и млечни продукти ( кисело и прясно мляко, сметана с 40% масленост, крем фреш, заквасена сметана, цедено мляко, сирене, извара, зрели сирена и мазни кашкавали - кашкавал, моцарела, гауда, пармезан, чедър и други )
- мазнини ( масло, зехтин, кокосово масло, рибено масло, мас, сланина и сметана )
- зеленчуци ( карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле, аспержи, тиквички, патладжан, спанак, гъби, краставици, марули, лук, чушки, домати, ряпа, артишок, фенел )
- плодове ( умерени количества горски плодове, както и други, несъдържащи много захар - портокал, грейпфрут, праскова, лимон, киви, пъпеш, диня, вишни, мандарина, ябълка )
- ядки ( умерени количества )
- семена ( ленено семе, чия, какаови зърна )
- зърнени ( умерени количества кафяв ориз, елда, трици )
- напитки ( вода, чай и кафе, но без захар )
- шоколад над 70% какао ( в умерени количества )
Непозволени храни по време на Нисковъглехидратната диета:
- захар ( всякакви сладки и сладкиши, торти, вафли, безалкохолни напитки, сокове, сладолед,бонбони, зърнени закуски, компоти, мед и всякакви подсладители )
- тестени изделия ( хляб, макаронени изделия, пица, каша, мюсли, овесени ядки, баници, чипс )
- мазнини ( маргарин, олио, майонеза и всякакви преработени мазнини )
- колбаси, пушени меса, бекон, кренвирши
- зеленчуци ( картофи )
- варива ( ориз, боб, леща, грах )
- плодове, съдържащи повече захар
- алкохол ( от време на време може да се консумира сухо вино, уиски, бренди, водка )
- ферментирали храни ( туршии, кисели краставички и кисело зеле )
Спорни за прием храни по време на Нисковъглехидратната диета:
- авокадо, маслини, майонеза, моркови, пълнозърнест хляб
В заключение - дори и когато спазвате Нисковъглехидратната диета, хапвайте, когато сте гладни и докато се заситите или се хранете на равни интервали, например от 2-3 часа. Няма нужда да бройте калории или да теглите продуктите. Когато избягвате захарта и съдържащи скорбяла храни, кръвната ви захар се стабилизира и хормонът, отговарящ за складирането на мазнините се понижава. Така се повишава изгарянето на мазнини и вие се чувствате по-сити.
Имайте предвид, че ако рязко спрете захарта и скорбялата, през първата седмица може да изпитате някои негативни симптоми като главоболие, умора, замайване, сърцебиене, раздразнителност. Можете да избекнете тези симптоми, като увеличите приема на течност и на сол -пийте солена вода или посолявайте повече храната си. Всичко това преминава веднага щом огранизмът ви се приспособи към новия начин на хранене.
Пийте много вода през целия ден и не забравяйте да не се ограничавате напълно и за постоянно от въглехидратите -може да си направите зареждащи дни или да направите кратка нисковъглехидратна диета, с която да постигнете желаните резултати и след това да преминете към балансирано и здравословно хранене.
Подбирайте продуктите, с които се храните и гответе сами храната си.