Единственото, което може да Ви "уплаши" в тази рецепта, е навиването на рулото. Но дори и леко да се натроши, пак няма да остане и хапка.
Необходими продукти:
за меренга:
5 белтъка
280 гр захар
50 гр шам фъстък, ситно нарязан
пудра захар за поръсване
за лимоновия крем:
100 гр масло, меко
225 гр захар
5 жълтъка
кората и сока от 3 лимона
300 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса и постелете с хартия за печене тава с размер 23х33 см.
В купата на настолен миксер или друга купа сложете белтъците и започнете да ги разбивате на висока скорост. Постепенно добавяйте захарта и разбивайте до получаване на твърд сняг. Разпределете сместта в подготвената тава. Загладете добре и поръсете с нарязания шам фъстък. Печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 8 минути и след това намалете фурната на 160 градуса и печете още 15 минути или докато меренгът се втърди отгоре.
Извадете от фурната и веднага обърнете върху обилно поръсена с пудра захар кърпа. Махнете хартията за печене и оставете да се охлади.
Пригответе лимоновия крем - сложете огнеопорна купа на водна баня, като внимавате водата да не докосва дъното на купата, както и да не завира. Сложете в купата маслото и захарта и разбивайте с помощта на кухненска тел, докато захарта се разтопи. Добавете жълтъците, кората и сока от лимоните. Разбивайте сместта на водна баня, докато започне да се сгъстява, около 8-10 минути.
Охладете леко крема и отделете около 100 грама от него. Останалият крем сложете в добре затворен съд и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
Разбийте сметаната на сняг. Леко я смесете с лимоновия крем, като образувате мраморен ефект. Разпределете върху охладения меренг. Внимателно навийте на руло от към дългата страна, като за начало си помагате с кърпата, върху която е меренга.
Преместете върху подходящо плато и поръсете с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар