Необходими продукт:
1 2/3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
115 гр масло, меко
3/4 ч.ч.захар
2 яйца
1 с.л. кора от портокал или 1 ч.л. екстракт от портокал ( рецепта може да намерите тук )
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. боровинки
за глазурата:
1 1/4 ч.ч. пудра захар
2-3 с.л. портокалов сок
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете малка правоъгълна дълбока форма за сладкиш.
В купа смесете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте.
В купата на настолен миксер или друга купа сложете мекото масло и захарта и разбийте с помощта на миксер до бледа и пухкава смес, без кристали захар. Добавате едно по едно яйцата, портокаловата кора ( екстракт ), смесените сухи съставки и прясното мляко. След като всичко се смеси, прибавете и боровинките и разбъркайте само за секунди,за да не станат на каша.
Прехвърлете готовата смес във формата и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 60-70 минути или докато забодена в средата дървена клечка излезе чиста.
Охладете във формата за 10 минути и след това извадете върху решетка до пълно изстиване на сладкиша.
Пригответе глазурата, като към пудрата захар започнете да добавяте по малко портокалов сок, докато получите леко гъста консистенция, която да се стича.
Полейте охладения сладкиш с глазурата, нарежете да парчета и сервирайте.
0 коментара:
Публикуване на коментар