Смокинов оцет



   Оцетът е съставка, без която няма как да минем в приготвянето на храна. Всеки има в дома си поне един вид оцет, който предпочита и използва. Има разбира се и такива като мен, които имат повече от един оцет в шкафа си - било то ябълков, винен, балсамов ( тъмен и светъл ), оризов, плодов или билков.
   Оцет можете да използвате не само в салатата си. Когато готвите с него, той губи своята киселиност, но в същото време подчертава и задълбочава вкуса на ястието. Ябълковият оцет например задълбочава вкуса в сладко-солени ястия като печен боб; оцетът с естрагон е чудесен за сос Беарнез; смокиновият оцет е просто създаден за дресинги; шери оцетът, с тъмния си цвят и вкус на ядки и стафиди, прави задушеното месо или пресни плодове зашеметяващи и то само с няколко капки; оризовият оцет, освен за ориз за суши, е идеален и в комбинация със захар за маринати за зеленчуци. Най-практичната обаче употреба на оцета за мен е за деглазиране - след като сте готвили месо, независимо дали на тиган на котлона или в тава във фурната, вадите всички продукти и поливате оцет в съда, докато е още горещ. Разбърквате добре и така първо отстранявате всички загорели по дъното частици и второ имате готов сос, с който да залеете вече приготвеното месо - по-малко миене и повече вкус, какво повече може да искате?
   Така че, мили хора, дръжте бутилката с оцет близо до Вас, винаги когато готвите и го използвайте, защото той е необходим точно толкова, колкото и солта и пипера, когато подправяте своите ястия. 

Необходими продукти за 500 мл буркан:

10 бр големи пресни смокини
3 бр сушени смокини
ябълков оцет
1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Изварете или измийте с вряла вода буркан с вместимост 500 мл.  Подсушете добре.
Нарежете пресните смокините на четвъртинки ( ако са малки - на две ), а сушените смокини - на малки кубчета. Наредете в приготвения буркан, като редувате пресни и сушени плодове. Щом напълните буркана, налейте ябълковия оцет, така че да покрие смокините. Затворете добре и приберете на тъмно и хладно място за 1 седмица.
Щом мине една седмица, отворете буркана и сложете захарта. Затворете и оставете да престои още няколко дни или седмица. Тогава можете да извадите плодовете, да прецедите, ако желаете, готовия оцет и да го използвате, както прецените за добре.

Имайте предвид, че количеството получен оцет няма да е 500 мл, тъй като плодовете заемат по-голямата част от буркана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino