Торта Гараш

  Колкото и да е странно, световно известната торта Гараш е създадена в България от австроунгарския сладкар Коста Гараш. 
  По това време Гараш работи в Гранд хотела на град Русе, където са посрещани много видни гости, включително крале. За един от приемите сладкарят създава тортата, наподобяваща тортата Сахер.
  За масовата публика рецептата става достъпна през 1935 година, когато е издадена в книгата „Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня“, издадена в Горна Оряховица.
  Интересен факт е, че днес ние познаваме тортата Гараш поръсена със смлени шам фъстъци, но всъщност се поръсва с оцветени в зелено кокосови стърготини. Просто да знаете :)

Необходими продукти:

за блатовете:

8 белтъка
1 щ сол
240 гр захар
330 гр смлени орехи

за крема:

300 гр черен шоколад
300 мл сладкарска сметана
100 гр масло

за глазурата:

200гр черен шоколад
2-3 с.л. олио

зелени кокосови стърготини или смлян шам фъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

За блатовете - с помощта н анастолен или ръчен миксер разбийте белтъците с щипката сол до удвояване на обема им. Прибавете постепенно захарта и разбийте до получаване на твърд и лъскав сняг. Добавете смлените орехи и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Разделете сместта на 5 равни части с помощта на кухненска везна. 
Загрейте фурната на 180 градуса и постелете голяма тава за печене с хартия за печене. 
В средата на тавата сложете ринг за торта с диаметър 23 - 25 см и вътре разтелете първата част от сместта за блатове. Разстелете добре, махнете формата и загладете с шпатула. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 6-8 минути или докато започне да променя цвета си. Извадете и охладете върху решетка. Процедирайте по същия начин и с останалите четири блата. 
За крема - в огнеопорна купа начупете шоколада. Загрейте сметаната и маслото, но без да ги завирате. Махнете от огъня и излейте върху шоколада. Изчакайте минутка и разбъркайте с кухненска тел до получаване на гладка смес. Охладете.
В средата на поднос поставете ринга за торта, сложете вътре един блат и затегнете ринга, ако е необходимо. Намажете с крем, загладете и отгоре сложете следващия блат. Редувайте блат и крем, като завършите с малко крем. Охладете в хладилника за 2-3 часа.
Извадете стегналата торта от хладилника, внимателно махнете ринга. 
Пригответе глазурата - в огнеопорна купа сложете шоколада и олиото и разтопете на слаб огън на водна баня. Внимавайте водата да не докосва купата, за да не пресечете шоколада. 
Изсипете глазурата върху тортата и загладете до огледално гладка повърхност. Поръсете веднага с кокосовите стърготини или смлян шам фъстък. Охладете отново за няколко часа до пълно стягане на глазурата. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino