Преди няколко дни, разглеждайки рецепти в интернет, погледът ми се спря на една доста забравена българска гозба - апетитка с чорбаджийски чушки. Щом погледнах снимката, в съзнанието ми изникна спомен от детството, когато мама и баба са приготвяли тази вкусотия. Веднага се консултирах с мама как точно са я приготвяли едно време и се втурнах в кухнята да готвя. Стана изключително бързо и изчезна също толкова бързо. Признавам си, изядох всичко сама ... с доста хляб, но насладата си заслужаваше!
Ако като малки сте похапвали тази вкусотия, но като мен сте я забравили или пък изобщо не сте чували за нея и не сте имали късмета да я опитате, сега можете да поправите това, да си я приготвите и да си хапнете - чудесна и лека лятна манджичка. Дали ще се нахраните само с нея или ще я сервирате като предястие, със сигурност ще се насладите на всяка хапка.
Необходими продукти за 2 порции:
1 кг домати
2 с.л. олио / зехтин
2 скл чесън, пресован
8 бр чорбаджийски чушки
1 щ. захар
сол и черен пипер
магданоз за поръсване, по желание
Начин на приготвяне:
Обелете доматите и ги настържете на ренде или ги блендирайте.
В тиган загрейте олиото и добавете доматите. Изчакайте да заврат, намалете огъня и ги оставете да се варят за 10 минути. Добавете захарта, сол и черен пипер на вкус, пресования чесън, както и чорбаджийските чушки. Оставете да се вари, докато чушките омекнат и ястието се сгъсти, като разбърквате от време на време.
Сервирайте топло и по желание поръсете с магданоз.
0 коментара:
Публикуване на коментар