Септември вече е тук, а много скоро ще усетим и есента - сезона на пъстрите и цветни плодове и зеленчуци, сезона на разнообразието.
Сините сливи са един от най-предпочитаните плодове по това време на годината. От тях можете да приготвите сладко, ракия и безброй десерти.
Десертът, който аз Ви предлагам е, разбира се, много лесен за приготвяне, с пухкав блат, не е тежък или твърде сладък и е с лека кисела нотка, просто чудесен. Опитайте го.
Необходими продукти:
за сладкиша:
500 гр сини сливи
1 ч.ч. брашно
165 гр захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
95 гр масло, меко
2 ч.л. бакпулвер
за карамела:
30 гр масло
55 гр захар
Начин на приготвяне:
Измийте сливите и ги нарежете на половинки, като махнете костилките. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 180 градуса.
С миксер разбийте маслото и захарта, докато се получи пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате. След това добавете бакпулвера, млякото, брашното и разбийте до получаване на еднородна смес.
От останалите 30 гр масло и 55 гр захар направете леко златист карамел. Можете да го направите направо в тавата, в която ще печете сладкиша или в отделен съд и след това да прехвърлите в тавата.
На дъното на 23 см кръгла тавичка поставете горещия карамел и разтелете по всички крайща. Отгоре наредете нарязаните сини сливи с нарязаната част надолу. Върху тях изсипете приготвената смес и печете за 30 минути или докато сладкишът стане леко розов.
Веднага щом извадите готовия сладкиш от фурната, го обърнете върху подходящо плато и оставете да изстине напълно. По желание можете да го сервирате със сметанов сладолед.
0 коментара:
Публикуване на коментар