Бързо маринованият червен лук е нещо, което правя от много години, но едва напоследък започнах да приготвям наистина често. Идеалнен е за тако, бургери, хот дог, дюнер, с хумус или пюре от боб, в сандвич, в салати и какво ли още не. Пригответе и използвайте веднага или оставете в хладилника и използвайте, когато решите.
Необходими продукти за 1 бр буркан от 200 -250 мл:
2 гл червен лук
200 мл оцет
2 с.л. кафява захар
2 с.л. сол
100 мл вода
Начин на приготвяне:
Нарежете главата лук на половина и след това на тънки полумесеци. Сложете в дълбок съд или направо в буркан.
В касерола сложете оцета, захарта, солта и водата и загрейте на котлона. Щом започне да ври и солта и захарта са се разтопили, махнете от огъня и залейте нарязания лук. Оставете да се маринова за 20 - 30 минути или докато лукът стане мек и светло-розов.
Можете да използвате веднага или да съхранявате в хладилника до 2 седмици.
0 коментара:
Публикуване на коментар