Най-новата ми страст - кейлът! Благодарение на моята колежка, залитаща по крайно здравословните храни, аз също се пристарстих към тази супер храна. Странно е, защото рядко хапвам повечето зелении, но... хората се променят.
Кейлът наистина е много полезен, известен като "супер храна", "новото говеждо месо", "кралят на зеленолистните" и "зелена електроцентрала". Той е мощен антиоксидант, който предпазва зрението. Изключително е богат и на
антиоксидантите бета каротин, витамин С, както и различни флавоноиди и
полифеноли. Кейлът има много по-високо съдържание на витамин С отколкото
повечето зеленчуци, съдържа 4.5 пъти повече витамин С от спанака и е
сред най-добрите източници на витамин С в света.
Нещо повече! Освен многобройнити си здравословни ползи, кейлът ни помага
да детоксикираме oргaнизмa си и да се отървем от излишните килограми! Намира се трудно по магазините, но ако имате от къде да го закупите, задължително се възползвайте.
Необходими продукти за 4 порции:
100 гр кейл, накъсан
2 с.л. сусамено олио
1 гл лук, ситно нарязан
1 скл чесън, ситно нарязан
200 гр сварен ориз
150 гр кимчи ( или сладко-кисел сос )
4 яйца
чили олио за сервиране, по желание
Начин на приготвяне:
Ако нямате сварен ориз от предния ден, сварете в съотношение 1:3 и оставете да се охлади.
Налейте 1-1.5 литра вода в тенджера и загрейте. Щом водата заври, добавете почистения, измит и накъсан кейл и оставете за 1 минути, за да се бланшира. Извадете и оставете настрана.
Загрейте дълбок тиган и добавете олиото, ситно нарязания лук и чесъна. Щом започнат да омекват, добавете сварения ориз. Разбъркайте, докато зрънцата ориз се разделят. Добавете кимчи-то и отново разбъркайте добре. Накрая прибавете и бланширания кейл. Присепете в подходящ съд за сервиране.
Сгответе яйцата на очи с малко олио или масло - рохки или твърдо сготвени, според вкуса Ви. Овкусете със сол и черен пипер.
Разделете ориза на порции и добавете по едно яйце във всяка. По желание можете да полеете с чили олио.
0 коментара:
Публикуване на коментар