Признавам си, че реване не е десерт, който приготвям често. Но пък, когато му придадох малко по-привлекателен вид и кадифен вкус и избягах от скучните квадратни парчета, си казах, че може би трябва да го приготвям по-често.
Необходими продукти:
4 яйца
375 гр захар
150 гр грис
75гр брашно
25 гр нишесте
1 бакпулвер
200 гр кисело мляко
100 мл олио
за сиропа:
200 мл вода
150 гр захар
100 гр шам фъстък за поръсване
портокал и грейпфрут за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте дъното на 20 см кръгла форма с хартия за печене.
С помощта на настолен или ръчен миксер разбийте яйцата и захарта до получаване на пухкав крем. Смесете гриса, брашното, нишестето и бакпулвера и ги прибавете малко по малко към яйчената смес, без да спирате да разбивате. Накрая прибавете и киселото мляко и олиото. Разбийте, докато се поемат от сместта.
Излейте сместта в приготвената форма и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 35 минути.
Когато извадите сладкиша, пригответе захарния сироп - в касерола сложете водата и захарта и загрейте на котлона, докато захарта се разтопи напълно. Полейте топлия сладкиша с горещия сироп и оставете да изстине напълно. Поръсете с накълцан шам фъстък и по желание украсете с резени портокал и грейпфрут.
Сервирайте с резени цитрус или със сладолед.
0 коментара:
Публикуване на коментар