Необходими продукти:
6 белтъка
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. бял оцет
2 ч.л. царевично нишесте
1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
за малиновия сос:
100 гр замразени малини
2 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
100 гр шам фъстък, изчистен от черупките и смлян
Начин на приготвяне:
Първо пригответе малиновия сос, за да има време да изстине. В касерола изсипете малините, захарта и ванилията и сложете на котлона на среден огън. Гответе, докато леко се редуцира. Прецедете през цедка, покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилника да се охлади.
Загрейте фурната на 150 градуса.
Покрийте голяма плитка тава с хартия за печене и с молив очертайте 22 см кръг. Обърнете хартията, така че моливът да остане от долната страна.
Сложете белтъците в купата на настолен миксер или друга купа и разбийте на висока степен до получаването на връхчета. Постепенно добавете захарта и разбивайте до получаване на твърди връхчета. Добавете оцета и нишестето и доразбийте, за да се поемат от сместта.
С помощта на лъжица разпределете готовия меренг на 12 топки по начертания кръг, като оставите място в средата, за да се получи формата на венец. Намалете фурната на 120 градуса и сложете венецът да се пече за около 1 час или докато стане хрупкав.
Когато венецът е изпечен, изключете фурната, но го оставете вътре на затворена врата, докато не се охлади напълно.
Преди да сервирате, разбийте сметаната на сняг с помощта на миксер. Поставете целувчения венец на подходящ поднос, отгоре разпределете разбитата сметана, полейте с малиновия сос и поръсете със смления шам фъстък.
0 коментара:
Публикуване на коментар