Телешки кюфтета с хумус и лабне

 

    Това е една много любима рецепта в нашето семейство! Често я приготвям в делничните дни след работен ден, когато не ми се иска да прекарвам много време в кухнята, но няма как да лиша любимите си хора от вкусна и полезна храна. 
    Лабне можете да си купите в турските магазини, но ако имате затруднения с намирането му, можете да го замените с кисело мляко. Аз го заменям и с дзадзики. 

Необходими продукти за 4 порции:

600 гр телешка кайма
1 малка глава лук, ситно нарязан
1/2 вр магданоз, ситно нарязан
2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. сух риган
2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

за хумуса:
 
400 гр нахут от консерва
2 с.л. сусамов тахан
2 скл чесън
сок от 1/2 лимон
50 мл зехтин
1 щ. кимион
сол на вкус

за сервиране:

лабне / кисело мляко / дзадзики
гръцки питки

Начин на приготвяне:

Омесете каймата със ситно нарязания лук и магданоз. Добавете всички подправки и зехтина и омесете отново. Оформете кюфтета и по възможност ги оставете да стегнат в хладилник за 30 минути. Извадете поне 15 минути преди да ги сложите във фурната.
Загрейте фурната на 200 градуса. 
Подредете кюфтетата в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до готовност в предварително загрятата фурна. / Можете да изпечете кюфтетата и в еърфраер /
Докато кюфтетата се пекат, пригответе хумуса - в блендер или кухненски робот сложете нахута заедно с половината течност от консервата. Добавете останалите продукти и разбийте до гладка смес. Ако е необходимо, доовкусете. 
Когато извадите кюфтата от фурната, запечете гръцките питки.
Сервирайте кюфтетата с хумуса, лабне и топли гръцки питки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino