Това е една много любима рецепта в нашето семейство! Често я приготвям в делничните дни след работен ден, когато не ми се иска да прекарвам много време в кухнята, но няма как да лиша любимите си хора от вкусна и полезна храна.
Лабне можете да си купите в турските магазини, но ако имате затруднения с намирането му, можете да го замените с кисело мляко. Аз го заменям и с дзадзики.
Необходими продукти за 4 порции:
600 гр телешка кайма
1 малка глава лук, ситно нарязан
1/2 вр магданоз, ситно нарязан
2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. сух риган
2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
за хумуса:
400 гр нахут от консерва
2 с.л. сусамов тахан
2 скл чесън
сок от 1/2 лимон
50 мл зехтин
1 щ. кимион
сол на вкус
за сервиране:
лабне / кисело мляко / дзадзики
гръцки питки
Начин на приготвяне:
Омесете каймата със ситно нарязания лук и магданоз. Добавете всички подправки и зехтина и омесете отново. Оформете кюфтета и по възможност ги оставете да стегнат в хладилник за 30 минути. Извадете поне 15 минути преди да ги сложите във фурната.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Подредете кюфтетата в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до готовност в предварително загрятата фурна. / Можете да изпечете кюфтетата и в еърфраер /
Докато кюфтетата се пекат, пригответе хумуса - в блендер или кухненски робот сложете нахута заедно с половината течност от консервата. Добавете останалите продукти и разбийте до гладка смес. Ако е необходимо, доовкусете.
Когато извадите кюфтата от фурната, запечете гръцките питки.
Сервирайте кюфтетата с хумуса, лабне и топли гръцки питки.
0 коментара:
Публикуване на коментар