Лимонови Великденски кексчета

 

  Нещо свежо, красиво и вкусно за предстоящия Великден.

 Необходими продукти за 18 броя:

за кексчетата:

1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. захар
113 гр масло, меко
2 яйца
1 ч.л. лимонов екстракт ( как да си направите сами, може да видите тук )
1 ч.ч. мътеница ( 1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. оцет )

за глазурата:

113 гр масло, меко
2 1/2 ч.ч. пудра захар
3-4 с.л. прясно мляко
зелена хранителна боя
дребни Великденски яйца за декорация

Начин на приготвяне:

Напълнете гнездата на форма за мъфини с хартиени чашки. Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. 
В купата на настолен миксер или в друга купа разбийте захарта и мекото масло до получаване на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, а след това и лимоновия екстракт. Започнете да прибавяте малко по малко брашното и мътеницата, като ги редувате и оставяте сместта да ги поеме, преди да добавите нова порция. 
Готовото тесто разпределете в хартиените форми за кексчета, като пълните 2/3 от всяка. Печете в предварително загрятата на 180 радуса фурна за 15-18 минути или докато дървено шишче или клечка за зъби, забодени в средата на кескчето, излезе чиста. Охладете за 5 минути, извадете от формата и охладете напълно върху решетка.
За глазурата - в купата на настолен миксер или в друга купа разбийте мекото масло и добавете пудрата захар. Разбийте до хомогенна и пухкава смес. Ако сместта е твърде гъста, добавете малко прясно мляко и разбъркайте. Когато достигнете желаната консистенция, добавете зелената боя и разбъркайте. 
Сложете глазурата в пош с накрайник за трева и украсете кексчетата, така че да се получи трева. Декорирайте с Великденски яйца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino