Телешка шакшука с патладжан

 

  Шакшука е арабско ястие, което представлява поширани яйца в доматен сос с лук, чесън и чушки, подправени с кимион, червен пипер и индийско орехче. Може да съдържа мляно месо или да бъде само със зеленчуци.
   Като всяко всеизвестно по цял свят ястие и за това има спорове от къде произхожда и кой го е създал -  едни смятат, че идва от Османската империя, други - от Мароко. За мен това няма значение, защото със сигурност е арабско и още по-сигурно е много вкусно. 

Необходими продукти за 4 порции:

3 с.л. зехтин
1 гл лук, ситно нарязан
500 гр мляно телешко месо
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. смлян кориандър
сол и черен пипер
2 патладжана, обелени и нарязан на малки кубчета
2 червени чушки, нарязани
2 скл чесън, ситно нарязан
1 с.л. паста хариса
780 мл нарязани домати
4 яйца
 
за сервиране:
 
магданоз
лабне ( или заквасена сметана ) 
арабски питки 
 
Начин на приготвяне:

В дълбок тиган загрейте 1 с.л. зехтин и добавете ситно нарязания лук. Когато омекне, добавете мляното месо и подправете със сол, черен пипер, както и с по 1 ч.л. от червения пипер, кимиона и кориандъра. Гответе няколко минути, докато месото се сготви и прехвърлете в чиния.
В същия тиган загрейте останалите 2 с.л. зехтин и добавете обелените и нарязани на кубчета патладжани, нарязаните чушки и чесън. Овкусете със сол и черен пипер и с останалите по 1 ч.л. червен пипер, кимион и кориандър. Гответе на среден огън, докато зеленчуците омекнат, като разбърквате от време на време. 
Когато зеленчуците омекнат, върнете в тигана месото, добавете харисата и доматите и оставете да ври за 10 минути или докато доматеният сос започне да се сгъстява. Тогава направете 4 кладенчета в сместта и счукайте във всяко по едно яйце. Поръсете ги със сол и сложете капак. Гответе 1-2 минути, докато яйцата са с желаната от Вас твърдост.
Поръсете ястието с магданоз и сервирайте с топли арабски питки и лабне или заквасена сметана. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino