Лазаня! За мен това е едно от НАЙ-вкусните неща на света! Лазанята не е просто нещо за хапване, тя е храна за душата! Разбира се, има огромно значение как е приготвена, защото съм опитвала наистина ужасни опити за направата на лазаня, където вкусът е нямал нищо общо с истинската лазаня.
Аз имам претенции, че приготвям уникално вкусна лазаня. И това е благодарение на автентичната рецепта, която имам от италианския готвач Дженаро Конталдо.
Тайната на истински вкусната лазаня е търпението, тъй като се готви на бавен огън с часове. Това не е рецепта, която да приготвяте през делничните дни, когато нямате време. Но имате ли време, повярвайте ми, всяка минута си заслужава резултата.
Искрено се надявам да опитате моята лазаня и да се влюбите в нея, така както аз. Да Ви е сладко!
Необходими продукти за 4 порции:
500 гр кори за лазаня
за рагуто болонезе:
45 мл зехтин
25 гр масло
150 гр панчета, ситно нарязана
1 гл лук, ситно нарязан
1 стр селъри, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
200 гр свинска кайма
200 телешка кайма
200 мл червено вино
2 с.л. доматено пюре
200 мл телешки бульон
за соса бешамел:
500 мл прясно мляко
1 щ. сол
40 гр брашно
40 гр масло
4 с.л. пармезан, настърган + още за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо пригответе рагуто - в тиган загрейте зехтина и маслото и добавете ситно нарязаната панчета. Изчакайте 1-2 минути и добавете ситно нарязаните лук, селъри и морков. Оставете да омекнат, като разбърквате от време на време. Добавете двата вида кайма и разбърквайте, докато стане на трохи и покафенее. Внимавайте да не останат големи парчета кайма. Прибавете виното, разбъркайте и оставете да се изпари. Отделно разбъркайте доматеното пюре с бульона и добавете в тигана. Намалете огъня и оставете да къкри за 2 часа, като от време на време разбърквайте и следете да не се изпари напълно течността и да залепне.Накрая трябва да имате сгъстена смес, която обаче да не е суха, а сочна.
За да приготвите соса бешамел, в касерола сложете млякото и брашното заедно с щипка сол и загрейте на среден огън. Бърквайте с помощта на кухненска тел, докато сместта започне да се сгъстява. Тогава добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте добре до гладка смес и махнете от котлона.
Накиснете корите за лазаня в гореща вода, за да омекнат.
Загрейте фурната на 200 градуса.
На дъното на правоъгълна тава за печене разпределете от рагуто. Отгоре наредете ред кори, след това сложете ред рагу, намажете със сос бешамел и поръсете с пармезан. Продължете да редите в същия ред, докато продуктите свършат и завършите със сос бешамел и поръсен пармезан. Печете в предваритено загрятата на 200 градуса фурна за 30-35 минути или до златисто.
Оставете лазанята да се охлади за 10-15 минути преди да разрежите и сервирате. Сервирайте, поръсена с пармезан.
0 коментара:
Публикуване на коментар