Лепкав ориз с манго е традиционен Тайландски десерт, който се приготвя с ориз, кокосово мляко и манго. Въпреки, че произлиза от Тайланд, този десерт е известен и се консумира в цяла Азия.
По традиция кокосовият ориз се сервира само с пресен плод манго, но аз Ви предлагам малко по-различен вариант с пюре от манго и кокосов крем, който научих от Кулинарно в кухнята с Йоана.
Ако сте фенове на нашенското мляко с ориз, този вариант на десерта наистина ще Ви хареса.
Необходими продукти за 4 порции:
200 гр ориз Арборио
600 мл кокосово мляко
120 гр захар
за пюрето от манго:
1 бр манго
сокът от 1 портокал
за кокосовия крем:
200 мл кокосово мляко
1 с.л. захар
2 ч.л. царевично нишесте
1 манго за сервиране
Начин на приготвяне:
Сложете ориза в съд за варене и добавете 600 мл от кокосово мляко, както и захарта. Варете под капак на среден огън, докато оризът поеме течността ( около 15 минути ). Когато е готов, свалете от котлона и оставете да се охлади.
За пюрето от манго - обелете мангото, нарежете и поставете в блендер. Изстискайте сокът от портокала и пасирайте на пюре.
За кокосовия крем - в касерола сложете останалите 200 мл кокосово мляко, захарта и нишестето и загрейте на слаб огън. Разбърквайте постоянно с кухненска тел, за да не загори. Щом започне да се сгъстява, махнете от котлона.
Сервирайте топка кокосов ориз с пюре от манго и кокосов крем. Украсете с манго.
0 коментара:
Публикуване на коментар