Лепкав ориз с манго


  Лепкав ориз с манго е традиционен Тайландски десерт, който се приготвя с ориз, кокосово мляко и манго. Въпреки, че произлиза от Тайланд, този десерт е известен и се консумира в цяла Азия.
  По традиция кокосовият ориз се сервира само с пресен плод манго, но аз Ви предлагам малко по-различен вариант с пюре от манго и кокосов крем, който научих от Кулинарно в кухнята с Йоана
  Ако сте фенове на нашенското мляко с ориз, този вариант на десерта наистина ще Ви хареса.

Необходими продукти за 4 порции:

200 гр ориз Арборио
600 мл кокосово мляко
120 гр захар

за пюрето от манго:
1 бр манго
сокът от 1 портокал

за кокосовия крем: 
200 мл кокосово мляко 
1 с.л. захар
2 ч.л. царевично нишесте

1 манго за сервиране

Начин на приготвяне:

Сложете ориза в съд за варене и добавете 600 мл от кокосово мляко, както и захарта. Варете под капак на среден огън, докато оризът поеме течността ( около 15 минути ). Когато е готов, свалете от котлона и оставете да се охлади.
За пюрето от манго - обелете мангото, нарежете и поставете в блендер. Изстискайте сокът от портокала и пасирайте на пюре. 
За кокосовия крем - в касерола сложете останалите 200 мл кокосово мляко, захарта и нишестето и загрейте на слаб огън. Разбърквайте постоянно с кухненска тел, за да не загори. Щом започне да се сгъстява, махнете от котлона.
Сервирайте топка кокосов ориз с пюре от манго и кокосов крем. Украсете с манго.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino