Бухти

 
   Бухтите са запазена марка в Българската кухня. Пухкави и вкусни!
   До преди една-две години бях спряла да приготвям бухти, най-вече заради това, че са пържени. Но откакто дъщеря ми поотрасна и "захитря" на тема домашно приготвени вкусотии, всяка събота иска за закуска бухти. И аз ги приготвям - ставам и запрятам ръкави. Наистина не отнема повече от половин час, а като резултат всички вкъщи са доволни и сладко похапнали. 
   Срещала съм различни рецепти за бухти, но аз си имам семейна такава от мама и си ги приготвям винаги по нея. Нещо много важно - тайната на хубавите бухти е в това вътре да са кухи! А с тази рецепта несъмнено ще ви се получат.
 
Необходими продукти за 4 порции:
 
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
3 с.л. олио
3-4 ч.ч. брашно
1 щ. сол
олио за пържене
пудра захар за сервиране
 
Начин на приготвяне:
 
В купа сложете киселото мляко и содата. Разбъркайте и оставете за 1 минутка да "шупне". Добавете яйцата и олиото и разбъркайте. Започнете да добавяте по малко брашното, като разбърквате, докато получите лепкаво тесто. Прехвърлете върху набрашнен плот, ако е необходимо добавете още брашно и замесете меко тесто. 
С помощта на точилка разточете тестото с дебелина 1 см. Нарежете на малки парченца или кръгчета. Оставете да престоят няколко минути.
През това време в подходящ съд загрейте 2-3 пръста олио на средно силен огън. Слагайте нарязаните парчета тесто в горещото олио и пържете от всяка страна до златисто. Имайте предвид, че стават доста бързо, затова не се отделяйте от котлона.
Готовите бухти сервирайте, поръсени с пудра захар. По желание сервирайте сладко, мед, сирене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino