Шаран погача


   В петък предстои един много хубав празник - Никулден. Лично аз много го обичам и не пропускам да го отбележа подобаващо. 
   По традиция на този ден се приготвя шаран и тъй като вече съм Ви споделила своята семейна рецепта за Никулденски шаран плакия, тази година Ви предлагам да приготвите "Шаран погача". Гарантрано ще имате нещо вкусно и впечатляващо на празничната си трапеза.
 
Необходими продукти:

200 мл прясно мляко
1/2 с.л. захар
7 гр суха мая или 1/2 кубче прясна мая
50 гр масло, разтопено
2 яйца
500 гр брашно, пресято
1 щ. сол

за украсата:

тиквени семки
1 бр зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Леко затоплете прясното мляко и прибавете захарта и маята. Оставете настрана за 10 минути, за да се активизира маята. 
Когато сместта "шупне", добавете разтопеното и охладено масло и яйцата, без единия жълтък, него ще използвате за намазване на погачата. 
В купа пресейте брашното, довате сол и започнете да прибавяте по малко към сместта. Не е задължително да използвате цялото количество брашно, а колкото поеме сместта. Бъркайте, докато можете и след това прехвърлете върху набрашнен плот и започнете да месите до получаване за меко тесто. Оформете топка и поставете в леко намазнена купа. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса за час или докато удвои обема си.
Пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.
Втасалото тесто разделете на две части - от едната част ще се оформи тялото на шарана, а от другата - люспите. 


Разточете едната част от тестото на дебела кора и с помощта на нож за пица ( или обикновен нож ) оформете тялото и опашката на шарана. Тук можете да развихрите въображението си. С острието на нож натравете леки прорези на опашката и хрилете от горната и долната страна. Внимателно прехвърлете в приготвената тава за печене. 
Разточете втората част от тестото на малко по-тънка кора и с помощта на малка капачка изрежете люспите на шарана. Подредете ги върху тялото, като не покривате главата и опашката. Върху всяка люспа сложете по една тиквена семка. Оформете малко топче тесто за окото на рибата, поставете и отгоре сложете едно зърно черен пипер. От изрезките на тестото оформете фитил и го сложете така, че да разделите главата от люспите, както и люспите от опашката. Оставете да втаса на 10-15 минути и през това време загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете погачата с отделения жълтък и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до златисто.Охладете върху решетка и намажете с масло за блясък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino