Eдно типично българско ястие, което няма как някой да не хареса.
Необходими продукти за 4 порции:
1 бр свински джолан без кожа
за маринатата:
сол на вкус
3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
2 гл лук
5-6 картофа
2 моркова
2 скл чесън, цели
1 дафинов лист
зърна черен пипер
150 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
Поръсете джолана със сол и втрийте добре.
В купичка смесете олиото и червения пипер, разбъркайте добре и намажете с готовата смес месото от всички страни.
Намазнете дъното на гювеч / глинен съд и сложете вътре нарязаните на едро лук, картофи и моркови. Посолете на вкус и добавате целите скилидки чесън, дафиновия лист и зърната черен пипер. Най-отгоре поставете джолана и полейте всичко с бялото вино и топла вода, така че да покрие на 1/3 съда. Поставете капака и сложете съда в студена фурна, която включете на 200 градуса. Печете до зачервяване на месото, след което намалете фурната на 120 градуса и печете за още 3 часа или до готовност на месото и зеленчуците. Ако желаете, може преди да извадите гювеча от фурната, да махнете капака и да запечете за 15-20 минути за приятен загар.
0 коментара:
Публикуване на коментар