Ето го и най-любимият ми десерт за това лято! Още с първата хапка ме спечели и се изкачи на върха на класацията ми за ледени изкушения...успя да измести дори миналогодишния ми фаворит Джелато с шоколад и лешници.
Семифредо е полузамразен Италиански десерт. Има нежна текстура, която много напомня на замразен мус. Някой го наричат сладоледена торта, но всъщност не е, тъй като тя съдържа пластове сладкиш и пластове сладолед. Основата на семифредото обикновено се състои от яйца, захар и сметана. В тази рецепта обаче карамелизираните фъстъци и полятият отгоре сладолед, правят този десерт направо пристрастяващ. Ще загубите много, ако не го изпробвате.
Необходими продукти:
200 гр захар
50 гр пържени фъстъци
3 яйца
250 мл сладкарска сметана
1 ч.л. ванилов екстракт ( или 1 ванилия )
100 гр черен шоколад
Начин на приготвяне:
В подходящ съд сложете 50 гр от захарта и оставете да се карамелизира на среден огън. Щом добие кехлибарен цвят, добавете фъстъци и разбъркайте добре. Изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче, като разстелите и оставите да изстинат. Когато се охладят, накълцайте на парченца.
Застелете правоъгълна кексова форма с размери 30х10х7см с прозрачно фолио и оставете настрана.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте жълтъците с 75 гр от захарта, докато получите пухкава бледожълта смес. Белтъците разбийте с останалите 75 гр захар на сняг.
Смесете сметаната и ванилията и също разбийте.
Към сместта от жълтъци добавете накълцаните карамелизирани фъстъци, след това разбърквайки внимателно с шпатула, добавете разбитата сметана, а накрая и разбитите на сняг белтъци. Сложете готовата смес в подготвената форма и замразете във фризера за 2-3 часа или докато стегне.
Разтопете шоколада на водна баня и оставете леко да се охлади. Прехвърлете го в пош или малка найлонова торбичка и отрежете много малко от връхчето, за да получите малък отвор. Извадете замръзения десерт, обърнете го върху подходящ поднос, махнете фолиото и залейте с ивици шоколад. Тъй като семифредото е ледено, шоколадът стяга веднага.
Нарежете на филийки и сервирате. Останалото съхранявайте във фризера.
0 коментара:
Публикуване на коментар