Плодов тарт с бял шоколад


  Един чудесен летен десерт с хрупкава основа, нежен пълнеж и много плодове отгоре. Опитайте и няма да съжелявате.


Необходими продукти: 

за основата:

200 гр брашно
125 студено масло, нарязано на кубчета
40 гр пудра захар
40 гр бадемово брашно или смлени бадеми
1 ч.л. бадемова есенция
1 щ. сол
1 яйце

за крема:

250 гр бял шоколад
220 гр Маскарпоне
150 гр сладкарска сметана
1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 ванилия

за гарниране:

100 гр боровинки
100 гр малини
100 гр ягоди
1 бр праскова
2 бр кайсии
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В кухненски робот ( с преставка за тесто ) или блендер сложете брашното, студеното масло, пудрата захар,  бадемовото брашно или смлените бадеми,  бадемовата есенция и солта и разбийте, докато се получат трохи. Добавете яйцето и доразбийте до получаване на тесто, което се отделя от стените на съда. Извадете тестото, оформете плосък диск, завийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за половин час или докато стегне.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот и разстелете в правоъгълна форма за тарт, като оставите крайщата да излизат, а след това ги изрежете по формата. Отгоре сложете хартия за печене и в нея изсипете солидно количество морска сол, боб, нахут, леща или ориз, които да тежат върху тестото ( можете да ги използвате пак и пак ...но само като тежести, не и за готвене). Това се нарича печене на сляпо, като тежестта не позволява на тестото да се надигне при печене. Ако не разполагате с "тежести", можете да надупчите тестото с вилица, което също би трябвало да го предпази от надуване. 
Изпечете блата в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 10-15 минути, след което махнете хартията с тежестите и допечете за още 5 минути или докато стане леко златисто. Извадете и охладете напълно.
За да приготвите пълнежа, разтопете шоколада на водна баня и оставете леко да се охлади. Отделете малко и с помощта на четка намажете вече изстиналата основа с фин слой шоколад. Разбийте маскарпонето със сметаната и ванилията до получаване на пухкав крем. Прибавете останалия разтопен шоколад и разбъркайте до еднородна смес. 
Готовата смес изсипете върху изстиналия напълно блат, изравнете и приберете в хладилник, докато започне да стяга. Гарнирайте с плодовете, поръсете с пудра захар и сервирайте.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino