Италианското джелато несъмнено е един от най-любимите десерти на всички по света, които са го опитали.
Джелато е дума за сладолед на италиански. Но джелатото е доста по-различно от познатия ни сладолед по вкус, аромат, та дори и по текстурата.
Първата разлика е в съдържанието на мазнини и захар - сладоледът се прави със сметана, която задължително трябва да е с повече от 10% мазнини, докато джелатото се приготвя с мляко ( може и обезмаслено ) и мазнините в него, според Закона в Италия, не трябва да надхвърлят 3,5%.
Втората разлика е в теглото и добавения въздух - теглото на сладоледа се увеличава изкуствено и се добавя допълнително въздух за повече обем, докато джелатото се бърка бавно и сместта се получава много по-гъста. Джелатото също така се топи по-бавно от сладоледа.
В състава на сладоледа има яйцени жълтъци, които обаче не присъстват в джелатото.
Сладоледът се поднася с температура от -22 градуса, а джелатото само с -12 градуса, което го прави доста по-кремообразно в сравнение със сладоледа.
Сладоледът се поднася с температура от -22 градуса, а джелатото само с -12 градуса, което го прави доста по-кремообразно в сравнение със сладоледа.
Що се отнася за вкусовете, вариантите на джелатото са толкова, колкото въображението Ви може да си представи - шоколад, карамел, плодове, ядки и какво ли още не. Според някои специалисти видовете джелато може и да надхвърлят 200.
И така ...яжте джелато, а не сладолед! Уверявам Ви, че това няма да е много трудно, след като веднъж сте го опитали. Ако нямате късмета да го похапнете в родната му страна, то можете да си го приготвите у дома - давам Ви оригинална италианска рецепта.
Необходими продукти:
500 сладкарска сметана, студена
395 гр кондензирано мляко, студено
2 ч.л. ванилов екстракт или ванилия
50 гр натурално какао на прах
1/2 шоколад с лешници
80 гр лешници
2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
В малък тиган сложете пудрата захар и лешниците. Затоплете и оставете, докато ядките леко покафенеят. Извадете, оставете да изстинат и след това натрошете в блендер или на ръка до средно големи парченца, които да се усещат в сладоледа.
В купа сложете сметаната, кондензираното мляко и ванилията и разбийте с миксер до получаване на пухкава и въздушна смес с връхчета. Добавете пресятото какао и разбъркайте внимателно с шпатула. Накрая прибавете натрошените лешници и нарязания на малки парченца шоколад. Разбъркайте.
Готовата смес сложете в кутия с капак и замразете.
При сервиране по желание може да поръсите с още лешници и парченца шоколад.
0 коментара:
Публикуване на коментар