Едно позабравено българско ястие, което обаче е наистина много вкусно, дори да звучи странно с тези кисели краставички. За да подобря вкуса и насладата от хапването на ястието, аз го сервирам върху ароматен лимонов ориз. Опитайте и няма да съжелявате.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг свински бут
5 с.л. олио
3 моркова, нарязани на ивички
3 стр селъри, нарязана на ивички
1 буркан кисели краставички, нарязани на ивички
2 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1 кубче телешки бульон
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за лимоновия ориз:
1 ч.ч. ориз
кората и сока от 1 лимон
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки парчета и посолете. Загрейте олиото и запържете месото, докато промени цвета си. Добавете нарязаните на ивички моркови и селъри и оставете, докато омекнат.
Когато зеленчуците омекнат, подправете със сол, черен пипер и червен пипер и добавете брашното, доматеното пюре и кубчето бульон. Налейте 500 мл гореща вода и оставете да се вари на тих огън около 20 минути или до готовност на месото.
Накрая прибавете ивичките кисели краставички, варете още 5 минути и свалете ястието от котлона.
За лимоновия ориз - в подходящ съд сложете ориза, налейте 3 ч.ч. студена вода, настърганата кора от лимон и сока от лимона. Посолете и оставете да се вари на тих огън, докато оризът поеме течността. Свалете от котлона и оставете под капак за поне 10 минути.
Сервирайте свинското с кисели краставички върху канапе от лимонов ориз.
0 коментара:
Публикуване на коментар