Известният десерт Милфьой произлиза от френски език и буквално означава "хилядолистен". В много страни, както и у нас е по-известен като "Наполеон". Счита се, че по произход е фрески десерт, но всъщност корените му остават неизвестни.
Традиционно милфьой се приготвя от три пласта бутер тесто, редувани с два пласта сладкарски крем и най-отгоре поръсени с пудра захар, а понякога - с какао или печени бадеми. Разбира се, вече съществуват много разновидности на класическите съставки - между пластовете се използват сметана, сладко, яйчен крем, пудинг, отгоре се поръсват с натрошени ядки, шоколад, захарна глазура, карамел ... Съществуват дори и солени варианти със сирене, спанак или песто.
Аз обаче Ви предлагам един много бърз и лесен вариант на десерта, който можете да приготвите за нула време и да му се насладите. Можете да включите и децата си да редят плодовете, за да се позабавляват преди да похапнат.
Аз обаче Ви предлагам един много бърз и лесен вариант на десерта, който можете да приготвите за нула време и да му се насладите. Можете да включите и децата си да редят плодовете, за да се позабавляват преди да похапнат.
Необходими продукти за 4 порции:
2 листа кори за баница
50 гр масло, разтопено
150 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
150 гр боровинки
150 гр малини
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Сложете двете кори за баница плътно една върху друга и нарежете на еднакви квадратчета. Наредете нарязаните двойни листове в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с разтопеното масло. Изпечете за 5-6 минути или до леко златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато са готови, извадете и охладете.
В купа сложете сметаната и пудрата захар и разбийте на сняг.
Наредете 4 от изпечените двойни листове в подходящ съд. Намажете всеки с битата сметана, като оставите непокрити крайщата. Отгоре подредете боровинки. Намажете със сметана следващите 4 двойни листа, като ги държите с ръце, за да не смачкате вече намазаната основа. Поставете върху боровинките и подредете върху сматаната малини. Накрая поръсете с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар