Въпреки дъждовното и хладно време навън, лятото си е сезонът на скарата. Предлагам Ви едни малко по-различни пилешки шишчета, които въпреки необичайната съставка ананас, стават изкусително вкусни.
Необходими продукти за 4 порции:
за шишчетата:
500 гр пилешко филе
2 червени чушки
1 ананас
2 вр. пресен лук ( само бялата част )
печен сусам за поръсване
лют сос за сервиране ( по желание )
за маринатата:
2 скл чесън
20 гр корен джинджифил
30 мл сусамово олио
30 мл соев сос
сок от 1/2 лайм
1 с.л. течен мед
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете джинджифилът и го настържете на ситно ренде. Чесънът смачкайте с преса или счукайте в хаванче. Смесете със сусамовото олио, соевия сос, сока от лайм, меда, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
Нарежете пилешкото филе на парчета като за шиш и поставете в готовата марината. Разбъркайте добре, за да се овкуси всяко парче месо, покрийте с фолио и по възможност оставете в хладилник за 2-3 часа.
Нарежете чушките на парчета големи, колкото парчетата месо. Ананасът обелете, почистете от твърдата вътрешност и също нарежете на кубчета. Бялата част на пресния лук нарежете на парчета с дължина 4 -5 см.
Нанижете шишчета като редувате месо, ананас, чушка и лук. Ако използвате дървени шишчета, преди да ги нанижете, ги намокрете добре с вода, за да не прегорят, когато ги печете. Готовите шишчета изпечете на скара, на плоча или на грил тиган до готовност на месото.
Сервирайте поръсени със запечен на тиган сусам и лют сос по желание.
0 коментара:
Публикуване на коментар