В духа на Коледа Ви давам идея за коледни сладки.
Коледните канелени звездички, или така наречените Zimtsterne, са традиционни немски коледни сладки - те са лепкави и в същото време хрупкави и много наподобяват нашите ореховки. Можете да ги приготвите, опаковате красиво и да ги подарите на своите роднини и приятели като Коледен подарък - няма да им устоят.
Необходими продукти за около 30 броя:
2 белтъка
1 ч.л. лимонов сок
кората от 1 лимон
200 гр пудра захар
250 гр бадеми, ситно смлени
2 с.л. канела
1 с.л. смлян джиджифил
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците с миксер, докато се запенят. Добавете лимоновия сок и доразбийте, докато получите пяна с връхчета. Добавете малко по малко пудрата захар, като не спирате да разбивате до получаване на твърд сняг.
Отделете 1/4 от получената смес за украса. Към останалата смес добавете ситно смлените бадеми, канелата, джинджифила и кората от лимон. Разбъркайте до получаване на лепкаво тесто. Сложете тестото в прозрачно фолио и го оставете да се охлади в хладилник или фризер поне за 1 час, докато стегне добре.
Когато тестото стегне, го разточете внимателно между два листа хартия за печене, поръсени с пудра захар, до желаната от Вас дебелина (обикновено около 1-2 см ) . Оформете звездички с помощта на формички за сладки. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете отгоре с отделената белтъчна смес. Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 12-15 минути.
Оставете да изстинат леко преди да ги извадите от тавата, за да не се напукат отгоре.
0 коментара:
Публикуване на коментар