С настъпването на зимата все повече се обръщаме към червеното вино, за да ни сгрее и отпусне в студа. Греяното вино от своя страна е изключително популярна напитна в западните страни, където е традиция то да пръства на всички Коледни базари, както и на Коледната трапеза. Рецептите за греяно вино са безброй - основна съставка е червеното вино, към което се прибавят различни подправки, плодове, ядки, захар, мед. Много е важно докато се приготвя, течността да не заври, защото губи част от вкусовите и сгряващите си качества. Сервира се горещо или топло. Съществува и безалкохолен вариант, който се приготвя с различни видове сайдер.
Ето я и моята рецепта за греяно вино, с която да се стоплите в студените предколедни и Коледни дни и да усетите вкуса и уханието на празника.
Необходими продукти за 1 чаша:
300 мл червено сухо вино
1 пръчка канела
2 бр звездовиден анасон
2 бр карамфил
1/2 лимон, на тънки резени
1/2 портокал на тънки резени
50 гр захар
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете виното и включете на слаб огън. Прибавете канелата, карамфила, анасона, резените лимон, портокал и захарта. Оставете да се вари за 5-6 минути, но без да завира.
Сервирайте горещо или топло, пожелание с пръчка канела, звезден анасон или резен портокал или лимон.
0 коментара:
Публикуване на коментар