Пиката е италианско ястие от пилешкo месо, оваляно в брашно, запържено и сервирано със сос от лимон, каперси и масло. Свинското бонфиле обаче също е много подходящо за това ястие, тъй като е постно месо и се нуждае от кратко време за готвене.
Необходими продукти за 2 порции:
1 бр свинско бонфиле ( около 500 гр )
30 гр брашно
1 с.л. зехтин
40 гр масло
1 стр салвия / гардински чай
1 бр ябълка, нарязана на тънки полумесеци
1 с.л. каперси
за картофеното пюре:
2 големи картофа
30 гр масло
50 мл прясно мляко
1 лимон, нарязан на резени за сервиране
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Нарежете свинското бонфиле на филийки от по 2 см дебелина. Подправете със сол и черен пипер и оваляйте в брашното.
Загрейте огнеопорен тиган ( който можете да сложите във фурната ) на среден огън. Сложете зехтина и маслото и след това парчетата бонфиле. Гответе по 2 минути от всяка страна. Добавете салвията, нарязаната ябълка и каперсите. Оставете за 1-2 минути, обърнете за още 1 минута и след това сложете тигана в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Печете 4-5 минути или до леко златисто. Извадете от фурната и оставете да почине, докато приготвите картофеното пюре.
Отцедете сварените картофи, обелете ги и ги върнете в съда, в който сте ги варили. Включете котлона на слаб огън. Добавете маслото и започнете да мачкате картофите с преса за картофи или вилица. Постепенно прибавете и млякото, като внимавате да не стане пюрето воднисто. Овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте свинкото пиката с ябълките върху картофеното пюре и полейте с останалите от печенето сокове. Добавете и резени лимон.

0 коментара:
Публикуване на коментар