Коледно пънче

 

   Коледното пънче се приготвя в цял свят по Коледа. Признавам си, че едва тази година остана ред да го изпробвам. И мога да ви гарантирам, че рецептата е топ! Зарадвайте себе си и близките си по празниците! 
 
Необходими продукти:

за пандишпана:
 
4 бр яйца
75 гр пудра захар
75 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. натурално какао
1 ч.л. ванилия
 
за пълнежа:
 
течен шоколад
 
250 мл сладкарска сметана
1 с.л. пудра захар
сладко от вишни - цели плодове + малко от сиропа
 
за глазурата:
 
150 гр черен шоколад
150 гр меко масло
150 гр пудра захар
 
за поръсване:
 
пудра захар 
кокосови стърготини 
 
Начин на приготвяне:
 
За пандишпана - загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тава с размер 25х35 см с хартия за печене.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте с помощта на миксер, като добавите щипка сол. Щом станат на сняг, добавете пудрата захар. След това добавете един по един жълтъците, след това брашното, какаото и ванилията. Разбийте колкото да се смесят всички съставки. 
Разтелете сместта върху приготвената тава, загладете добре отгоре и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 8-10 минутиили докато блатът започне да променя цвета си.
Извадете готовия пандишпан от фурната, обърнете го върху чист лист хартия за печене, махнете хартията, върху която се е пекал и веднага навийте заедно с новата хартия на стегнато руло. Оставете да изстине напълно.
За пълнежа - разбийте сметаната заедно с пудрата захар на сняг. Разгърнете изстиналото руло, намажете с течен шоколад, отгоре намажете със сметаната и след това сложете цели плодове вишни от сладкото, както и полейте със струйка от течността. Завийте отново рулото, като оставите ръбчето отдолу, за да не се разтвори. Оставете в хладилник за няколко часа.
За глазурата - разтопете шоколада на водна баня и оставете да се охлади леко. През това време с миксер разбийте мекото масло с пудрата захар, докато тя се разтопи. Добавете разтопения и охладен шоколад и разбъркайте до хомогенна смес. 
Извадете рулото от хладилника, поставете го на подходящ поднос и разрежете по диагонал малка част - това ще е клончето. Поставете го до другата част, така че да получите формата на пънчето. Намажете с глазурата и използвайки вилица оформете вълни, за да получите ефекта на дърво. Поръсете с пудра захар и кокосови стърготини.  
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino