Приготвянето на прясна паста не е никак трудно.
С приготвянето на тестото по тази рецепта можете да си направите каквато паста пожелаете - спагети, талятели, фетучини, пичи, та дори и кори за лазаня.
Необходими продукти за 1 порция:
100 гр брашно (хубаво е да е тип 00 )
1 яйце
1 щ. сол
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в купа или направо на плота. Направете кладенче в средата и поставете солта и яйцето/яйцата. Разбийте яйцето/яйцата с помощта на вилица и след това постепенно добавете брашното. Замесете меко и гладко тесто. Покрийте с прозрачно фолио или кърпа и оставете да почине за 30 минути.
Ако тестото ви е твърде голямо за разточване наведнъж, разделете го на части. Ако имате машинка за паста, използвайте я, за да получите желаната от вас вид паста. Ако нямате такава машинка, използвайте точилка и разточете тестото на желаната дебелина, в зависимост от това какъв вид паста ще правите - ако приготвяте талятели или кори за лазаня, тестото ви следва да е дебело колкото карта за игра или подложка за бира. Ако приготвяте паста, която ще пълните като равиоли или тортелини, тестото ви следва да е още по-тънко, почти прозрачно.
Когато тестото ви е разточено, го нарежете на желаните форми и сварете веднага в подсолена вода за 2-3 минути - прясната паста се вари доста по-бързо от купената. Ако няма да използвате веднага, можете да покриете пастата с влажна кърпа, за да не изсъхне. Можете да съхраните в хладилник до 12 часа, затворена плътно в съд по избор. Можете и да замръзите до месец, като първо изсушите непокрита за 15-20 минути, за да не залепва, но кой замръзява прясна паста?

0 коментара:
Публикуване на коментар