В последно време няма как да избягаме от манията по Дубайския шоколад. Шоколадовото барче с кадаиф и шамфъстък вдъхнови кой ли не, в какви ли не вариации, а кремът от шамфъстък е на път да замести Нутела.
Необходими продукти за 12 броя:
50-70 гр крем от шамфъстък
250 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
115 гр масло, меко
110 гр кафява захар
110 гр захар
1 яйце
1 с.л. ванилов екстракт
170 гр черен шоколад, нарязан на дребно
75 гр шамфъстък, нарязан
Начин на приготвяне:
Пригответе съд, който можете да сложите във фризера и го покрийте с хартия за печене.
Вземете от крема с шамфъстък и направете 12 броя малки "купчинки", които след това сложете във фризера, за да замръзнат.
В купа смесете брашното, бакпулвера и содата. Разбъркайте.
С помощта на настолен или ръчен миксер разбийте мекото масло и двата вида захар, докато кристалите се разтопят. Добавете яйцето, след това ванилията и накрая сухите съставки. Щом сместта стане еднородна, добавете нарязания на дребно шоколад и шамфъстъка.
Ако сместта е мека, сложете я в хладилника за няколко минути, за да стегне.
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.
Разделете тестото на 12 равни части и оформете топчета. Извадете "купчинките" от крема с шамфъстък от фризера и притеснете всяко едно от тях към топче тесто, като сплескате внимателно на диск. Можете да сложете "купчинката" и в средата на топчето. На този етап можете да замразите кукитата във фризера и да изпечете, когато пожелаете.
Подредете в приготвената тава и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 15 минути или докато крайчетата започнат да променят цвета си, но средата все още е мека.
Охладете върху решетка. Съхранявайте покрити за 4-5 дни.
0 коментара:
Публикуване на коментар