Необходими продукти за 4 порции:
за плескавицата:
400 г телешка кайма
200 г свинска кайма
1 гл лук, ситно настърган
1 скл чесън, ситно нарязана
1 с.л. газирана вода
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 с.л. олио (за омесване)
за гарнитурата:
2 домата, нарязани на тънки шайби
1 краставица, нарязана на ленти
1 червена чушка, нарязана на ленти
1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
4 с.л. айвар / лютеница
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете двата вида кайма. Прибавете настъргания лук и чесън, газираната вода, червения пипер, кимиона, сол и черен пипер. Добавете 1 с.л. олио и омесете със ръце, докато сместа стане лепкава и хомогенна.
Оформете 4 еднакви топки и ги сплескайте до плоски кръгли плескавици с дебелина около 1.5–2 см. Покрийте с фолио и ги оставете в хладилника за 10 минути, за да стегнат
Загрейте скара или грил-тиган на силен огън и намазнете с малко олио.
Извадете плескавиците от хладилника и също намажете леко с олио. Изпечете ги за около 6–7 минути от всяка страна, докато получите хубави грил линии и златиста коричка. Внимавайте да не ги притискате – така ще запазят сочността си.
За гарнитурата - нарежете доматите на тънки шайби, краставицата на ленти, чушката на равномерни ленти и червения лук на тънки полумесеци. Подредете зеленчуците в 4 чинии. Добавете айвар (или лютеница) във всяка чиния. Накрая сложете и изпечената плескавица.
Поднесете с малка купичка айвар или лютеница допълнително, за да може всеки да си добави, колкото желае.
Поднесете с малка купичка айвар или лютеница допълнително, за да може всеки да си добави, колкото желае.
0 коментара:
Публикуване на коментар