Остават броени дни до Великден. Ако все още не сте пробвали рецепта за козунак, ето ви една за много лесен такъв.
Рецептата е за два малки козунака, но можете да направите и един голям.
Необходими продукти за 2 броя малки козунака:
3 яйца
200 гр захар
1 ч.л. ванилов екстракт
700 гр брашно
7 гр суха мая
250 мл топло прясно мляко
30 гр разтопено масло + 100 гр меко масло за омесване
кората от 1 лимон
1 яйце за намазване
2-3 с.л. прясно мляко
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта до получаване на бледа смес без кристали захар. Добавете ванилията.
Към
брашното добавете сухата мая и разбъркайте. Направете кладенче и в
средата налейте топлото мляко, яйчената смес, разтопеното масло и кората
от лимон. Замесете меко тесто на ръка или с помощта на настолен миксер.
Оставете да втаса покрито с фолио, докато удвой обема си.
Когато тестото втаса, започнете да го месите отново, като малко по малко добавяте мекото масло.
Намаслете много добре или покрийте с хартия за печене две 450 гр тесни правоъгълни форми или една 900 гр форма.
Готовото
тесто разделете на две равни части ( ако ще правите два козунака ). Всяка част разделете на три фитила и сплетете на плитка. Подгънете крайщата и поставете в приготвените форми. Оставете да втасат отново, покрити с
фолио.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Втасалите
козунаци намажете със сместта от разбито яйце и прясно
мляко, поръсете със захар и печете в предварително загрятата на 170
градуса фурна за около 30 минути или до готовност.
0 коментара:
Публикуване на коментар