Лесен козунак

 

  Остават броени дни до Великден. Ако все още не сте пробвали рецепта за козунак, ето ви една за много лесен такъв. 
  Рецептата е за два малки козунака, но можете да направите и един голям. 

Необходими продукти за 2 броя малки козунака:
 
3 яйца
200 гр захар
1 ч.л. ванилов екстракт
700 гр брашно
7 гр суха мая
250 мл топло прясно мляко
30 гр разтопено масло + 100 гр меко масло за омесване
кората от 1 лимон
 
1 яйце за намазване
2-3 с.л. прясно мляко
захар за поръсване
 
Начин на приготвяне:
 
С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта до получаване на бледа смес без кристали захар. Добавете ванилията. 
Към брашното добавете сухата мая и разбъркайте. Направете кладенче и в средата налейте топлото мляко, яйчената смес, разтопеното масло и кората от лимон. Замесете меко тесто на ръка или с помощта на настолен миксер. Оставете да втаса покрито с фолио, докато удвой обема си.
Когато тестото втаса, започнете да го месите отново, като малко по малко добавяте мекото масло.  
Намаслете много добре или покрийте с хартия за печене две 450 гр тесни правоъгълни форми или една 900 гр форма.
Готовото тесто разделете на две равни части ( ако ще правите два козунака ). Всяка част разделете на три фитила и сплетете на плитка. Подгънете крайщата и поставете в приготвените форми. Оставете да втасат отново, покрити с фолио.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Втасалите козунаци намажете със сместта от разбито яйце и прясно мляко, поръсете със захар и печете в предварително загрятата на 170 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino