Шоколадова бабка

  Бабка, както вече съм ви споделяла, е сладък плетен хляб, който произлиза от еврейските общности. Приготвя се от втасало тесто, което се намазва с шоколад, захар и канела или сушени плодове и преди да се изпече се сплита. 
  Днес ви представям вариант с шоколадов пълнеж, на който няма да можете да устоите. Чудесна идея е и за предстоящите Великденски празници, тъй като доста наподобява козунак. 
   Рецептата е за един голям брой или два малки броя, но ако искате да приготвите само един малък брой, просто разделете всички продукти на две.


Необходими продукти за 1 голям брой или 2 малки броя:
 
за тестото:
 
100 гр масло
60 мл прясно мляко
300 гр брашно
7 гр суха мая
50 гр захар
1 щ. сол
2 яйца
 
за пълнежа:
 
125 гр масло
125 гр захар
100 гр черен шоколад
1/2 ч.л. канела
25 гр натурално какао
 
за сиропа:
 
50 гр захар
50 гр вода
 
Начин на приготвяне:
 
В касерола сложете маслото и прясното мляко. Загрейте на слаб огън, докато маслото се разтопи. Оставете настрана леко да се охлади. Тогава прибавете сухата мая и разбъркайте. Изчакайте да се активизира.
В купата на настолен миксер или друга подходяща купа смесете брашното, захарта и солта. Започнете да бъркате с миксер ( с кука за тесто ) и прибавете едно по едно яйцата, а след това и маяната смес. Месете до получване на тесто. Оставете да втаса за час или докато удвой обема си в намаслена купа, покрита с влажна кърпа. 
Докато тестото втасва, пригответе пълнежа - в касерола сложете маслото, захарта, шоколада и канелата и загрейте на среден огън, докато всичко се разтопи и смеси добре. Махнете от котлона и добавете какаото. Разбъркайте и оставете да се охлади напълно. Трябва да получите гъста шоколадова смес. 
Намаслете 900 гр правоъгълна тясна форма за сладкиш или две 450 гр форми.
Когато тестото е готово, го разточете на правоъгълник с размери около 30х40 см. Ако ще приготвяте две малки бабки, преди да разточите, разделете тестото на две равни части. Равномерно разпределете отгоре шоколадовия пълнеж, като оставите 1-2 см разтояние по крайщата. Навийте на руло от към дългата страна и след това разрежете на две равни части по дължина. Прихванете крайщата в горната част и спретете на плитка, като обръщате с пълнежа нагоре. Подгънете двата края и сложете в приготвената форма / форми. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса отново докато удвой обема си. 
Пригответе сиропа, като в касерола загреете 50 гр захар и 50 гр вода и оставите да заври и захарта да се разтопи напълно.
Включете фурната на 180 градуса и щом загрее, печете сладкия хляб за 30-40 минути или докато забодено в средата дървено шишче, излезе чисто. Залейте с охладения сироп, изчакайте 10 минути, а след това извадете върху решетка до пълно изтиване.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino