Сладкиш "Дунавски вълни"

 

  Ако си мислите, че сладкишът "Дунавски вълни" е български, грешите. Това е немски сладкиш, името на който идва от небезизвестната германска област Бавария, през която преминава река Дунав. За него се използва компот от череши/ вишни, но може да се замени и с пресни череши /вишни. Блатовете са бял и какаов, плодовете потъват в тестото, а отгоре е полят с шоколад, който имитира вълни.


Необходими продукти:
 
за тестото:
 
225  гр масло, меко
180 гр захар
5 яйца
350 гр брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко
300 гр череши или вишни ( пресни или замразени )
 
за крема:
 
500 мл прясно мляко
140 гр захар
40 гр нишесте
2 жълтъка
180 гр масло, меко
 
за глазурата:
 
200 гр черен шоколад
20 гр масло
 
Начин на приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. 
За тестото разбийте добре мекото масло и захарта с помощта на миксер, докато захарта се разтвори.  Добавете едно по едно яйцата, като не спирате да разбивате. Прибавете брашното и бакпулвера. Ако тестото е твърде гъсто, добавете малко прясно мляко. 
Разделете тестото на две - едното оставете бяло, а към другото прибавете какаото, размито с прясното мляко и разбийте до поемане на продуктите. 
Изсипете бялото тесто в приготвената тава, загладете, отгоре изсипете какаовото тесто и също загладете. С помощта на лъжица минете по сладкиша от повърхността до дъното, като имитирате вълни, но без да получавате мраморен ефект. Поръсете с черешите / вишните, като ги притиснете леко в тестото. 
Печете сладкиша в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35 - 40 минути или докато забодено в средата шишче излезе чисто. Охладете. 
За крема - затоплете млякото и захарта на котлона. Отделно смесете нишестето и жълтъците. Добавете малко от топлото мляко, разбъркайте, за да се темперира и постепенно добавете в сместта на котлона. Гответе, докато кремът се сгъсти. Охладете. 
Разбийте крема с миксер и малко по малко добавете маслото. Намажете охладения сладкиш с крема и загладете добре. 
За глазурата - на водна баня разтопете шоколада и маслото. Залейте сладкиша и с помощта на вилица направете вълни по повърхността. Можете да охладите за няколко часа. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino