Ако си мислите, че сладкишът "Дунавски вълни" е български, грешите. Това е немски сладкиш, името на който идва от небезизвестната германска област Бавария, през която преминава река Дунав. За него се използва компот от череши/ вишни, но може да се замени и с пресни череши /вишни. Блатовете са бял и какаов, плодовете потъват в тестото, а отгоре е полят с шоколад, който имитира вълни.
Необходими продукти:
за тестото:
225 гр масло, меко
180 гр захар
5 яйца
350 гр брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко
300 гр череши или вишни ( пресни или замразени )
за крема:
500 мл прясно мляко
140 гр захар
40 гр нишесте
2 жълтъка
180 гр масло, меко
за глазурата:
200 гр черен шоколад
20 гр масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
За тестото разбийте добре мекото масло и захарта с помощта на миксер, докато захарта се разтвори. Добавете едно по едно яйцата, като не спирате да разбивате. Прибавете брашното и бакпулвера. Ако тестото е твърде гъсто, добавете малко прясно мляко.
Разделете тестото на две - едното оставете бяло, а към другото прибавете какаото, размито с прясното мляко и разбийте до поемане на продуктите.
Изсипете бялото тесто в приготвената тава, загладете, отгоре изсипете какаовото тесто и също загладете. С помощта на лъжица минете по сладкиша от повърхността до дъното, като имитирате вълни, но без да получавате мраморен ефект. Поръсете с черешите / вишните, като ги притиснете леко в тестото.
Печете сладкиша в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35 - 40 минути или докато забодено в средата шишче излезе чисто. Охладете.
За крема - затоплете млякото и захарта на котлона. Отделно смесете нишестето и жълтъците. Добавете малко от топлото мляко, разбъркайте, за да се темперира и постепенно добавете в сместта на котлона. Гответе, докато кремът се сгъсти. Охладете.
Разбийте крема с миксер и малко по малко добавете маслото. Намажете охладения сладкиш с крема и загладете добре.
За глазурата - на водна баня разтопете шоколада и маслото. Залейте сладкиша и с помощта на вилица направете вълни по повърхността. Можете да охладите за няколко часа.
0 коментара:
Публикуване на коментар