Чийзкейкът-баклава е десерт, който преди известно време доста нашумя в интернет. Удоволствие, събрало в себе си два от най-обичаните десерта в света.
Необходими продукти:
за чийзкейка:
450 гр крем сирене
1/2 ч.ч. заквасена сметана
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
за баклавата:
10 листа кори за баница
115 гр разтопено масло
1 ч.ч. орехи или шам фъстък, накълцани + още за украса
за сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. течен мед
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете 22 см кръгла форма за печене, най-добре с падащо дъно.
С помощта на миксер разбийте крем сиренето, прибавете заквасената сметана, захарта и едно по едно яйцата. Разбийте само колкото продуктите да се смесят.
Вземете две кори за баница и ги притеснете плътно към дъното на намаслената форма. Оставете крайщата да излизат извън формата. Напръскайте с разтопено масло и разпръснете 2-3 с.л. от накълцаните орехи / шам фъстък. Отгоре сложете още две кори, като гледате стърчащите крайща да не се застъпват с долните - за да се обиколи цялата форма с кори. Отново сложете масло и ядки и завършете с още две кори.
Изсипете приготвената смес и загладете. Подпъхнете или изрежете стърчащите крайща кори, така че да получите "раздърпан" борд, който да е по-висок от сместта за чийзкейк.
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 40 - 50 минути или докато крайщата се запекат, а вътрешността все още е леко като желе.
Пригответе сиропа като в касерола смесите захарта, меда и водата и ги загреете на среден огън. Щом сместта започне да бълбука, махнете от котлона.
Извадите сладкиша от фурната, изчакайте 5 минути и след това залейте внимателно и постепенно крайщата със сиропа. Охладете върху решетка и след това сложете в хладилник за поне 8 часа или за цяла нощ.
Преди да нарежете и сервирате, поръсете с накълцани орехи / шам фъстък.
0 коментара:
Публикуване на коментар