Чийзкейк-баклава


  Чийзкейкът-баклава е десерт, който преди известно време доста нашумя в интернет. Удоволствие, събрало в себе си два от най-обичаните десерта в света.  
 
Необходими продукти:

за чийзкейка:

450 гр крем сирене
1/2 ч.ч. заквасена сметана
3/4 ч.ч. захар
2 яйца

за баклавата:

10 листа кори за баница
115 гр разтопено масло
1 ч.ч. орехи или шам фъстък, накълцани + още за украса

за сиропа:
 
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. течен мед
1/2 ч.ч. вода
 
Начин на приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете 22 см кръгла форма за печене, най-добре с падащо дъно. 
С помощта на миксер разбийте крем сиренето, прибавете заквасената сметана, захарта и едно по едно яйцата. Разбийте само колкото продуктите да се смесят. 
Вземете две кори за баница и ги притеснете плътно към дъното на намаслената форма. Оставете крайщата да излизат извън формата. Напръскайте с разтопено масло и разпръснете 2-3 с.л. от накълцаните орехи / шам фъстък. Отгоре сложете още две кори, като гледате стърчащите крайща да не се застъпват с долните - за да се обиколи цялата форма с кори. Отново сложете масло и ядки и завършете с още две кори. 
Изсипете приготвената смес и загладете. Подпъхнете или изрежете стърчащите крайща кори, така че да получите "раздърпан" борд, който да е по-висок от сместта за чийзкейк. 
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 40 - 50 минути или докато крайщата се запекат, а вътрешността все още е леко като желе. 
Пригответе сиропа като в касерола смесите захарта, меда и водата и ги загреете на среден огън. Щом сместта започне да бълбука, махнете от котлона.
Извадите сладкиша от фурната, изчакайте 5 минути и след това залейте внимателно и постепенно крайщата със сиропа. Охладете върху решетка и след това сложете в хладилник за поне 8 часа или за цяла нощ. 
Преди да нарежете и сервирате, поръсете с накълцани орехи / шам фъстък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino