Витата торта придоби голяма популярност в последно време. Интересна на вид и не трудна за приготвяне, перфектна за празник и делник.
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
2 ч.л. лимонов екстракт
кората на 1 лимон
70 гр захар
35 мл зехтин
35 мл олио
50 гр брашно
за крема:
500 мл сладкарска сметана
кората от 1 лимон
4 ч.л. лимонов екстракт
250 гр заквасена сметана
80 гр пудра захар
за сиропа и за декорация:
3 ч.л. Лимончело
1 ч.л. вода
1 ч.л. захар
40 гр шам фъстък, фино смлян
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тава с размер 40х30 см с хартия за печене.
Разделете белтъците и жълтъците на яйцата. С помощта на миксер разбийте белтъците на пяна. Добавете лимоновия екстракт, лимоновата кора и захарта. Разбийте до твърда пяна и след това внимателно добавете разбитите на ръка жълтъци, зехтина, олиото и накрая брашното. Разбийте само докато продуктите се поемат от сместта.
Изсипете готовата смес в подготвената тава, загладете отгоре и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 10-12 минути или докато блатът стане леко златист.
Извадете блата от тавата заедно с хартията за печене, охладете добре и махнете хартията. Разрежете блата по дължината на ленти с дебелина около 4 см. Колкото по-тънки са лентите блат, толкова повече ще можете да навиете тортата и ще имате повече блатове.
Пригответе крема - разбийте сметаната и добавете кората от лимон, екстракта от лимон, заквасената сметана и пудрата захар. Разбъркайте с помощта на шпатула, докато всички продукти се смесят.
Пригответе сиропа - в касерола загрейте Лимончелото, водата и захарта и загрейте, докато захарта се разтопи. Махнете от котлона и охладете леко.
Пригответе поднос за тортата. Напоете едната лента блат с топлия сироп, намажете с крем и завийте на охлювче. Поставете в центъра на подноса. Вземете следващата лента блат, напоете със сироп, намажете с крем и завийте на охлювче около първата лента блат. Така продължете и с останалите ленти блат. Затегнете тортата с ринг и оставете в хладилника да стегне за няколко часа.
Когато тортата е стегнала достатъчно, за да не се развие, махнете ринга и измажете с останалия крем. Ако е нужно, охладете отново. Накрая отгоре поръсете с фино смлян шам фъстък.
0 коментара:
Публикуване на коментар