С повод или без повод приготвям тази малка погача от години. Когато нямаме хляб, или ни се хапва топла питка с шарена сол, или е празник, винаги разчитам на тази рецепта.
Погачата става малка и е достатъчна да я хапнем наведнъж и не се налага да съхранявам остатъци. А и за мен питка се яде топла, прясно изпечена, а не престояла един ден.
Необходими продукти:
300 гр брашно
1 щ. сол
1 с.л. захар
1 пак. суха мая
150 - 200 мл топла вода
1 яйце
1 с.л. олио
50 гр меко масло
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, солта и захарта. Разтворете маята в топлата вода и постепенно добавете към брашното. Прибавете яйцето и олиото и омесете гладко тесто. Оставете да втаса в намаслен съд, покрист с кърпа, докато удвои обема си.
Когато тестото втаса, разточете на правоъгълник с дебелина 2 см. Намажете с меко масло и завийте на руло. Разрежете на парчета и ги наредете в намаслена кръгла тавичка. Отгоре намажете също с масло и оставете да втаса още малко, за 10-15 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете погачата с жълтък, поръсете със сусам и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20-30 минути или докато забодена в средата дървена клечка излезе суха.
0 коментара:
Публикуване на коментар