Датски кейк ( Drømmekage )

  Датският кейк мечта или Drømmekage е традиционен датски сладкиш, известен с меката си и сочна текстура, завършена с кокосово-карамелен топинг. 
  Според историята оригиналът на сладкиша е създаден през не чак толкова далечната 1960 г, когато една датска дама на име Jytte Andersen участва в състезание за пекари и приготвя точно тази рецепта. Сладкишът е толкова вкусен, че Jytte печели състезанието и ... останалото е сладка история. 
   В Дания това е един от най-обичаните сладкиши и се сервира на големи празници като рождени дни, сватби и разбира се Коледа.

Необходими продукти:

6 с.л. прясно мляко
85 гр масло
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 3/4 ч.ч. брашно
2 ч.л.бакпулвер

за топинга:

115 гр масло
3 с.л. прясно мляко
1 ч.ч. тъмно кафява захар
1 1/2 ч.ч. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете и набрашнете ( или постелете с хартия за печене ) дълбока 23 см кръгла форма.
В касерола загрейте прясното мляко и маслото, колкото маслото да се разтопи. Оставете да се охлади.
С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта до бледа и пухкава смес. Добавете ванилията, брашното и бакпулвера, а след това и млякото с маслото. Разбийте до хомогенна смес и прехвърлете в подготвената форма. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 30 минути или до полуготовност. 
Докато кейкът се пече, пригответе топинга - в касерола сложете маслото, млякото и захарта и загрейте, докато маслото и захарта се разтопят. Добавете кокосовите стърготини и разбъркайте добре. Изсипете сместта върху полуизпечения кейк, разнесете добре, увеличете фурната на 200 градуса и допечете кейка за още 5-10 минути или до готовност на кейка и докато топинга се запече. 
Охладете напълно преди да извадите от формата и да сервирате. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino