Козуначени кифлички

 

  Наскоро много ми се хапваха кифлички. Тъй като нямах рецептата на мама, която по разбираеми причини обичам най-много, импровизирах и то взе, че ми се получиха изненадващо прекрасни кифлички. Половината напълних със сирене, другата половина със сладко. Изчезнаха доста бързо. 

Необходими продукти за около 15-20 броя:

20 гр прясна мая / 7 гр суха мая
3 яйца
150 гр захар
125 мл прясно мляко
1 ч.л. лимонов екстракт или кората от 1 лимон
500 гр брашно
100 гр масло, меко

за пълнежа:

сирене и /или любимото ви сладко ( аз използвам от сини сливи )
 
1 яйце за намазване
захар за почъсване на сладките кифлички


Начин на приготвяне:

Активирайте маята в малко топло прясно мляко. 
С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта до пълното разтравяне на захарта. Добавете прясното мляко и лимовия екстракт / кора от лимон. След това добавете брашното, маята и разбъркайте до получаването на тесто. Без да спирате миксера, започнете да добавяте по малко мекото масло, докато тестото го поеме напълно. Оставете да втаса, докато удвой обема си. 
Подгответе голяма тава, покрита с хартия за печене. 
Разточете втасалото тесто на кръг с дебелина около 1-2 мм. Нарежете на еднакви триъгълници. В основата на всеки сложете натрошено сирене или 1 ч.л. сладко и навийте на кифличка. Подредете в подготвената тава. Намажете с разбито яйце, а сладките кифлички поръсете със захар. Оставете да втасат още малко.
Загрейте фурната на 180 градуса и щом кифличките са се надигнали, ги изпечете до промяна на цвета.
Хапнете топли или студени. Можете да ги съхраните до няколко дни, затворени или покрити с фолио. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino