Пиде - любимо хапване от турската кухня, което някои наричат турска пица. Чудесно е за сутришна или следобедна закуска, а вариентите за плънка са безброй. Тук ви представям пиде със няколко вида сирена. Ако имате турски магазин наблизо, можете да го посетите за автентични сирена, ако не, можете да ги замените с български.
Необходими продукти за 8 броя:
за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
7 гр суха мая
1 с.л. захар
2 с.л. сол
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
за плънката:
250 гр турски кашкавал, настърган
250 гр пленен турски кашкавал, настърган
250 гр моцарела, настъргана
2 яйца
масло за намазване
Начин на приготвяне:
В купата на настолен миксер или друга купа сложете брашното, маята, захарта и солта. Разбъркайте с помощта на миксер ( с куката за тесто ) и добавете топлата вода и прясното мляко. Разбъркайте до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвой обема си.
Разделете втасалото тесто на 8 равни части. Всяка разпочете и оформете като лодка с борд, за да не излезе плънката при печене.
Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте голяма тава с хартия за печене.
В купа смесете настърганите сирена и яйцата и разбъркайте до хомогенна смес. Напълнете лодките. Подредете в тавата, покрита с хартия и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна докато сирената се разтопят и запекат, а тестото стане златисто.
Щом извадите от фурната, намажете борда на лодките с масло. Сервирайте топли.
0 коментара:
Публикуване на коментар