Франджипанов тарт с круши и шоколад

 

   Не се заблуждавайте по името на десерта - изключително лесен за приготвяне е.

Необходими продукти:

500 гр бутер тесто, размразено

100 гр черен шоколад
150 гр масло, меко
150 гр захар
150 гр сурови бадеми, смлени
50 гр брашно
3 яйца
1 с.л. лимонов сок
2-3 твърди круши
 
40 гр филирани бадеми
пудра захар за поръсване
 
Начин на приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе кръгла форма за тарт с диаметър 26 см.
Разтопете шоколада на водна баня и охладете леко. 
В купата на настолен миксер или друга купа сложете мекото масло и захарта. Разбийте до пухкава смес без кристали захар. Прибавете смлените бадеми, брашното и едно по едно яйцата. 
Разточете бутер тестото леко и го поставете в приготвената и набрашнена форма за тарт, като покриете дъното и стените. Притеснете към страните и надупчете с вилица дъното. Изсипете приготвената смес и я разпределете добре. Отгоре излейте разтопения шоколад и с помощта на шпатула "разбъркайте", за да получите мраморен ефект. 
Обелете и нарежете крушите по дължина на големи парчета. Полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Наредете във формата с рязаната част надолу и тънката част навътре под формата на слънце. Леко притеснете към сместта. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30 минути. След това извадете тарта, поръсете го с филираните бадеми , намалете фурната на 160 градуса и върнете тарта обратно вътре. Печете още 30 минути или докато вътрешността се усеща твърда. 
Охладете за 10 минути и след това извадете от формата. Поръсете с пудра захар. Сервирайте топъл или охладен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino