Файтонджийски гулаш с телешко


  Гулаш е традиционно унгарско ястие. Името му идва от унгарската дума gulyás, от gulya – „кравар“. Смята се за просто ястие, тъй като не се изисква много внимание за приготвянето му. А файтонджийския гулаш се нарича така, защото файтонджийте са обичали да похапват това ястие по време на почивките си. 
 
Необходими продукти за 4 порции:
 
700 гр телешка плешка 
3 гл лук
2 с.л. олио, нарязан на полумесеци
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. червен винен оцет
2 скл. чесън, нарязан
2 дафинови листа
сол и черен пипер

за гарнитура:
 
500 гр картофи
8 бр малки вурст наденички
4 яйца
8 кисели краставички
 
Начин на приготвяне:
 
Нарежете местото на кубчета и овкусете със сол и черен пипер.  
В тенджера ( може и под налягане, за да съкратите готвенето на половина ) загрейте олио и добавете нарязания на полумесеци лук. Когато се карамелизира, добавете двата вида червен пипер и доматеното пюре. Добавете оцета, кубчетата месо и чесъна и налейте гореща вода, колкото да покрие продуктите. Добавете и дафиновите листа. Затворете тенджерата и варете на тих огън 2-3 часа ( около час, ако ползвате тенджера под налягане ) или докато месото стане крехко и ястието се сгъсти. 
За гарнитурата - сварете картофите, обелете, нарежете и овкусете със сол. Изпечете вурстчета. Яйцата направете на очи в тиган с много малко мазнина. 
Сервирайте гулаша с варени картофи, вурсчета, яйце и кисели краставички.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino