Гулаш е традиционно унгарско ястие. Името му идва от унгарската дума gulyás, от gulya – „кравар“. Смята се за просто ястие, тъй като не се изисква много внимание за приготвянето му. А файтонджийския гулаш се нарича така, защото файтонджийте са обичали да похапват това ястие по време на почивките си.
Необходими продукти за 4 порции:
700 гр телешка плешка
3 гл лук
2 с.л. олио, нарязан на полумесеци
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. червен винен оцет
2 скл. чесън, нарязан
2 дафинови листа
сол и черен пипер
за гарнитура:
500 гр картофи
8 бр малки вурст наденички
4 яйца
8 кисели краставички
Начин на приготвяне:
Нарежете местото на кубчета и овкусете със сол и черен пипер.
В тенджера ( може и под налягане, за да съкратите готвенето на половина ) загрейте олио и добавете нарязания на полумесеци лук. Когато се карамелизира, добавете двата вида червен пипер и доматеното пюре. Добавете оцета, кубчетата месо и чесъна и налейте гореща вода, колкото да покрие продуктите. Добавете и дафиновите листа. Затворете тенджерата и варете на тих огън 2-3 часа ( около час, ако ползвате тенджера под налягане ) или докато месото стане крехко и ястието се сгъсти.
За гарнитурата - сварете картофите, обелете, нарежете и овкусете със сол. Изпечете вурстчета. Яйцата направете на очи в тиган с много малко мазнина.
Сервирайте гулаша с варени картофи, вурсчета, яйце и кисели краставички.
0 коментара:
Публикуване на коментар